Via sociale media gaat een bericht viraal waarin wordt beweerd dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Indonesië op 23 juni 2021 heeft geclassificeerd als een ‘A1-land’ of ‘land met een hoog Covid-19-risico’. Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid heeft het bericht bestempeld als hoax of nepnieuws. 


Het ministerie zegt in een verklaring dat landen door de WHO nooit worden geclassificeerd in A1-codes of andere codes. De WHO geeft voor elk land wekelijks een situationeel rapport uit dat toegankelijk is voor het publiek, En in dat wekelijkse rapport wordt Indonesië niet genoemd als ‘A1-land’ of ‘land met een hoog Covid-19-risico’. 


Wekelijkse situatie


Het WHO-rapport dat is uitgegeven op 23 juni 2021 geeft de situatie van Indonesië weer op dat moment. In het rapport staat onder meer vermeld dat er op 23 juni 2021 in Indonesië 15.308 nieuwe bevestigde Covid-19-gevallen zijn gemeld, waarmee het totaal aantal bevestigde gevallen op op 2.033.421 komt. Het totaal aantal coronadoden staat op die dag op 55.594. 


De meeste provincies op het eiland Java melden een stijging in het aantal bevestigde Covid-19-gevallen en coronadoden. 


Reisverbod


Het viraal gegane bericht vermeldt verder dat Indonesië in dezelfde categorie valt als India, Pakistan, Brazilië, de Filipijnen en een aantal Afrikaanse landen. Dit betekent, staat in het bericht, dat andere landen het recht hebben om mensen uit Indonesië en andere landen die zijn geclassificeerd als ‘A1-land’ de toegang tot hun grondgebied mogen weigeren. 


Het ministerie zegt dat ook deze bewering onjuist is. Een reisverbod wordt doorgaans uitgevaardigd door het land van bestemming. Als voorbeeld noemt Tarmizi Indonesië dat momenteel geen buitenlandse reizigers uit India en Pakistan ontvangt.