In vijf dorpjes op Bali zijn sinds het begin van de pandemie nog steeds geen gevallen van Covid-19 gesignaleerd. De dorpjes liggen in de regio’s Tabanan en Bangli. 


Hoofd van de gezondheidsdienst in Tabanan, Nyoman Suratmika, zegt tegen nieuwssite Kompas dat bewoners uit twee dorpjes in de regio Tabanan nog nooit zijn blootgesteld aan Covid-19. Het gaat om bewoners van de dorpjes Sanda en Mundeh Kauh. 


In bergachtig gebied


Volgens Suratmika speelt onder andere de geringe mobiliteit van de dorpelingen een rol. Hij legt uit dat de dorpjes in bergachtig gebied liggen, waar de huizen ver van elkaar staan. Er worden zelden activiteiten verricht die een grote menigte aantrekken. 


En als er religieuze ceremonies plaatsvinden, dan worden die uitgevoerd met inachtneming van de strikte gezondheidsmaatregelen, met een beperkt aantal deelnemers.


Ver van alle drukte


Ook in drie dorpjes in de regio Bangli zijn sinds het begin van de pandemie nog steeds geen gevallen van Covid-19 gesignaleerd. 


Hoofd van de gezondheidsdienst in Bangli, I Nengah Nadi, zegt tegen Kompas dat de dorpelingen regelmatig worden geïnformeerd over de geldende gezondheidsmaatregelen, waaronder het wassen van de handen en het niet samenscholen, om op die manier de verspreiding van het virus te voorkomen. Dorpsbewoners die een warung (winkeltje) hebben krijgen het advies deze om 22.00 uur te sluiten. 


Ook de dorpjes in Bangli, liggen net als de dorpjes in Tabanan, ver in de bergen, ver van alle drukte.