Een gepensioneerde marinier uit Amerika vloog helemaal vanuit Indonesië naar de Verenigde Staten om zich daar te laten inenten tegen Covid-19. De Amerikaan voldeed niet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een coronavaccin in Indonesië. 

 

De oud-marinier arriveerde op 23 juli 2021 in de Amerikaanse staat Oregon en kreeg de volgende dag zijn eerste prik tegen het coronavirus. 

 

De Amerikaan verhuisde acht jaar geleden naar Indonesië en pendelde, voordat de pandemie in 2020 toesloeg, tussen Indonesië en de Verenigde Staten. 

 

Niet zonder slag of stoot

 

Volgens de oud-marinier kwam hij niet in aanmerking voor een coronavaccin in Indonesië. Hij besloot daarom om naar de VS te vliegen en daar een prik te halen. Dat ging niet zonder slag of stoot. 

 

De Amerikaan moest eerst een binnenlandse vlucht maken naar Jakarta. Om een binnenlandse vlucht te maken, diende hij eerst een vaccinatiebewijs te overleggen waarop staat dat hij minimaal één vaccinatie tegen Covid-19 heeft gehad. Dat had hij niet.

 

Overeenstemming

 

Uiteindelijk kon de Amerikaan de vliegreis naar Jakarta toch maken en kon hij vanuit Soekarno-Hatta International Airport naar de VS vliegen. 


‘Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse regering zijn tot overeenstemming gekomen dat wij een binnenlandse vlucht kunnen maken met alleen een negatieve testuitslag van een PCR-test die 48 vóór vertrek is uitgevoerd. Dus ik kon de vliegreis naar Jakarta maken en vanuit daaruit rechtstreeks naar de VS vliegen’, aldus de Amerikaan zoals geciteerd door Kezi.com

 

De oud-marinier hoopt dat zijn lange reis anderen kan inspireren om zich ook te laten vaccineren tegen Covid-19: ‘Kijk wat ik allemaal heb moeten doen om een vaccinatie te krijgen om op die manier anderen en mijzelf te beschermen tegen deze verschrikkelijke plaag.’

 

Reizen naar het buitenland vanuit Indonesië 

 

Je bent een niet-Indonesische staatsburger en wilt tijdens het van kracht zijn van de noodmaatregelen naar het buitenland afreizen en bent (nog) niet ingeënt tegen Covid-19. Op de website van de Indonesische ambassade in Den Haag vonden wij de volgende informatie:  

 

Niet-Indonesische staatsburgers die niet gevaccineerd zijn tegen Covid-19 en van plan zijn naar het buitenland te reizen maar daarvoor eerst een binnenlandse vlucht dienen te maken, hoeven geen vaccinatiebewijs te overleggen, zolang zij de luchthaven gedurende de transittijd niet verlaten:

  • Zij dienen wel eerst toestemming te hebben gekregen van de plaatselijke Kantor Kesehatan Pelabuhan - een soort havengezondheidsautoriteit - om een binnenlandse reis te maken met als doel de reis voort te zetten naar het buitenland.
  • Reizigers dienen aan de hand van vliegtickets het vluchtschema vanaf de luchthaven van vertrek te laten zien naar de luchthaven in Indonesië vanwaar de internationale reis gemaakt zal worden.

 

Wat zijn de voorwaarden voor buitenlanders om in aanmerking te komen voor een coronavaccin in Indonesië?

 

Het Indonesische ministerie van Gezondheid heeft bevestigd dat ook buitenlandse ingezetenen in aanmerking komen voor een coronavaccin.

 

Volgens het ministerie komen de volgende niet-Indonesische staatsburgers in Indonesië in aanmerking voor een coronavaccin: 

  • Mensen van 60 jaar en ouder;
  • Leerkrachten en onderwijspersoneel in de leeftijd van 18 jaar en ouder;
  • Mensen woonachtig in rode of oranje zones. 

 

Bovengenoemde groepen dienen in het bezit te zijn van een Surat Keterangan Tempat Tinggal SKTT (een soort bewijs van verblijf) of een KTP WNA (identiteitsbewijs voor houders van een permanente verblijfsvergunning). Buitenlanders die online een afspraak willen maken voor een coronavaccin dienen een NIK (identiteitsnummer) in te voeren. 

 

Een aantal ambassades in Indonesië, zoals de Amerikaanse ambassade in Jakarta, raadt hun burgers aan om zich in eigen land te laten vaccineren.

 

Voor vragen omtrent vaccinatie voor niet-Indonesische staatsburgers raden wij je aan contact op te nemen met het Indonesische ministerie van Volksgezondheid. 


Gebruikte vaccins in Indonesië


Sinds het begin van het nationale vaccinatieprogramma dat begin dit jaar van start ging, maakt Indonesië vooral gebruik van het Chinese Sinovac-vaccin en het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin.


Ook vaccins van Pfizer en Moderna zijn inmiddels door de Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM goedgekeurd voor noodgebruik. Indonesië verwacht in augustus dit jaar de eerste lading Pfizer-vaccins te mogen ontvangen.


Vaccinatiereizen


In de Indonesische media lezen wij ook verhalen van Indonesiërs die speciaal naar het buitenland afreizen om zich daar te laten vaccineren met een ander vaccin dan het vaccin van Sinovac. Deze groep zou geen vertrouwen hebben in het Chinese vaccin. 


Voor deze groep mensen organiseren reisorganisaties zelfs speciale vaccinatiereizen, waarbij Amerika een populaire bestemming is.