[Dit artikel is geüpdatet] Gedurende het van kracht zijn van de noodbeperkingen/PPKM darurat, dienen niet-Indonesische staatsburgers die Indonesië willen bezoeken, onder meer in het bezit te zijn van een vaccinatiebewijs voor Covid-19. Maar hoe zit het met het maken van een reis vanuit Indonesië naar het buitenland? En waar moet je als buitenlander rekening mee houden bij het maken van een binnenlandse vlucht in Indonesië?


(Reisvoorwaarden worden regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast)


Internationale vlucht vanuit Indonesië


Je bent een niet-Indonesische staatsburger en wilt tijdens de PPKM darurat naar het buitenland afreizen. Moet je dan ook in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs voor Covid-19? Op de website van de Indonesische ambassade in Den Haag vonden wij de volgende informatie:  


 • Niet-Indonesische staatsburgers die vanuit Indonesië naar het buitenland willen reizen (zonder daarvoor eerst een binnenlandse vlucht te moeten maken), hoeven op de luchthaven geen vaccinatiebewijs voor corona te overleggen.
 • Niet-Indonesische staatsburgers die niet gevaccineerd zijn tegen Covid-19 en van plan zijn naar het buitenland te reizen maar daarvoor eerst een binnenlandse vlucht dienen te maken, hoeven geen vaccinatiebewijs te overleggen, zolang zij de luchthaven gedurende de transittijd niet verlaten:
  - Zij dienen wel eerst toestemming te hebben gekregen van de plaatselijke Kantor Kesehatan Pelabuhan - een soort havengezondheidsautoriteit - om een binnenlandse reis te maken met als doel de reis voort te zetten naar het buitenland.
  - Reizigers dienen aan de hand van vliegtickets het vluchtschema vanaf de luchthaven van vertrek te laten zien naar de luchthaven in Indonesië vanwaar de internationale reis gemaakt zal worden.


  Of je een vaccinatiebewijs nodig hebt voor je internationale reis, hangt natuurlijk ook af van de inreisvoorwaarden van het land van bestemming. 


  Binnenlandse vlucht in Indonesië


  De reisvoorwaarden voor vliegreizigers die een binnenlandse vlucht maken van of naar een luchthaven in gebieden waar noodbeperkingen/PPKM darurat van kracht zijn, zijn als volgt: 


  • Reizigers hebben een vaccinatiebewijs/vaccinatiecertificaat* nodig, waarop staat dat zij minimaal één vaccinatie tegen Covid-19 hebben gehad;
  • negatieve Covid-19 testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 2 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd;
  • ingevulde Electronic Health Alert Card (e-HAC);


  Ook dienen reizigers zich te houden aan de door de overheid vastgestelde gezondheidsprotocollen:


  • Gebruik van een mondkapje dat de neus, mond en kin goed bedekt;
  • gebruik van een medisch mondkapje of een mondkapje dat bestaat uit minimaal drie lagen;
  • niet praten.


  *Reizigers die zich om medische redenen niet hebben laten vaccineren, moeten in het bezit zijn van een doktersverklaring; buitenlandse reizigers die jonger zijn dan 12 jaar die samen met hun ouders een binnenlandse vlucht maken hoeven geen vaccinatiebewijs te overleggen. 


  Internationale vlucht naar Indonesië


  Buitenlandse reizigers die gedurende het van kracht zijn van de noodbeperkingen/PPKM darurat naar Indonesië willen afreizen, dienen volledig gevaccineerd* te zijn tegen Covid-19. Ook dienen zij na aankomst in Indonesië acht dagen in quarantaine te gaan:

  • Negatieve Covid-19 testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 3 x 24 uur voor vertrek is uitgevoerd;
  • ingevulde Electronic Health Alert Card (e-HAC);
  • vaccinatiebewijs waarop staat dat de reiziger volledig gevaccineerd is tegen Covid-19;
  • PCR-test bij aankomst in Indonesië. Bij een positieve uitslag wordt de patiënt op eigen kosten opgenomen in het ziekenhuis;
  • 8 x 24 uur in quarantaine. De reiziger wordt op eigen kosten ondergebracht in een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit; 
  • tweede PCR-test op de zevende dag van quarantaine. Bij een positieve uitslag wordt de patiënt op eigen kosten opgenomen in het ziekenhuis. Bij een negatieve testuitslag, mag de reiziger zijn/haar reis vervolgen;
  • reizigers krijgen het advies, na de acht dagen quarantaine, nog eens 14 dagen in zelfisolatie te gaan;
  • strikte naleving gezondheidsprotocollen.


  Voor meer informatie omtrent de inreisvoorwaarden voor Indonesië (ook voor houders van een Indonesisch paspoort), lees Inreisvoorwaarden Indonesië: vaccinatiebewijs mee! 


  *Reizigers die zich om medische redenen niet hebben laten vaccineren, moeten in het bezit zijn van een doktersverklaring; buitenlandse reizigers die jonger zijn dan 12 jaar die samen met hun ouders Indonesië binnenreizen, hoeven geen vaccinatiebewijs te overleggen. 


  Toegangspunten tot Indonesië


  Indonesië heeft  twee luchthavens in het land aangemerkt als toegangspunt (entry points) voor internationale reizigers. Dit betekent dat internationale reizigers Indonesië alleen mogen binnenkomen of verlaten via de door de overheid aangewezen luchthavens: 


  • Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta)
  • Sam Ratulangi International Airport (Manado, Noord-Sulawesi)


  Wie mag Indonesië in?


  Toeristen mogen het land nog niet in. Een Visa on Arrival (VOA) is nog niet mogelijk. Wie mogen het land dan wel in?

  • Houders van een visit visa of visa kunjungan* 
   Dit is een zogeheten single-entry visa B211 voor de volgende doeleinden:
   an emergency and essential work; a business meeting; purchase of goods;a probationary period for foreign workers; a medical, food, and humanitarian aid worker; and a crew member who joins the vessel in Indonesia.
   Een single-entry visa houdt in dat je het land maar één keer kunt bezoeken. Voor iedere volgende inreis is een nieuw visum nodig.
  • Temporary residence visa (VITAS) of visa tinggal terbatas*
   Een temporary residence visa is bedoeld voor vreemdelingen die voor een periode van maximaal twee jaar in Indonesië willen verblijven voor:
   - werkgerelateerde activiteiten: as a professional or expert; who joins to work on ships, on vessels, or installations operating in the Indonesian maritime zone, territorial sea, continental shelf, and Indonesian Exclusive Economic Zone; whose job is quality control of goods or products; who conducts workplace inspections and audit; whose work with an aftersales service; who installs and repairs machine; with a non-permanent work in constructions; with a probationary period for skilled works.
   - Niet-werkgerelateerde activiteiten: foreign investment; family reunification with spouse / children (< 18 years); retirement

  * Voor meer informatie over de visit visa en/of de temporary residence visa raden we je aan contact op te nemen met de Indonesische ambassade in het land waar je verblijft. 
    

  Wie zijn nog meer uitgezonderd van het tijdelijke inreisverbod? 
  • Houders van een dienstvisum (visa dinas);
  • houders va een diplomatiek visum (visa diplomatik); 
  • houders van een dienstverblijfsvergunning (izin tinggal dinas); 
  • houders van een diplomatieke verblijfsvergunnng (izin tinggal diplomatik);
  • houders van een beperkte verblijfsvergunning (izin tinggal terbatas, ITAS)
  • houders van een permanente verblijfsvergunning (izin tinggal tetap, ITAP).


  Laatste update: 14 september 2021, 03.42 uur