[Dit artikel is geüpdatet] De strengere coronamaatregelen in Indonesië, voorheen PPKM darurat genoemd, zijn met een week verlengd en duren vooralsnog tot 23 augustus 2021.  

De verlenging van de coronamaatregelen werd aangekondigd door coördinerend minister Luhut Binsar Pandjaitan van Maritieme Zaken en Investeringen. 


De coronacijfers laten sinds de invoering van de strengere maatregelen begin juli dit jaar een neerwaartse trend zien. Verlenging is noodzakelijk om deze goede ontwikkeling in stand te houden, aldus Pandjaitan.

De coronamaatregelen voor de eilanden Java en Bali worden wekelijks geëvalueerd. Voor gebieden buiten Java en Bali vindt de evaluatie elke twee weken plaats.  

 

Versoepelingen


Er zijn een aantal versoepelingen. 


Zo mogen traditionele markten die andere producten dan basisbehoeften verkopen, tot maximaal 15.00 uur openblijven met 50 procent van de bezoekerscapaciteit. Voorheen mochten alleen de traditionele markten waar basisbehoeften worden verkocht onder strikte voorwaarden openblijven. 

 

Daarnaast mogen kleinschalige bedrijven zoals kapperszaken en autogarages tot maximaal 21.00 uur opereren. 

 

Eetgelegenheden waar je in de buitenlucht kunt eten, mogen tot maximaal 20.00 uur openblijven, waarbij klanten maximaal 20 minuten aanwezig mogen zijn in het pand. 

 

Alarmniveaus


De noodmaatregelen werden op 3 juli 2021 ingevoerd en waren in eerste instantie alleen geldig voor de eilanden Java en Bali. Later achtte de Indonesische overheid het noodzakelijk de maatregelen ook in te voeren voor regio’s buiten Java en Bali. 

 

De term PPKM darurat wordt inmiddels niet meer gebruikt. In plaats daarvan worden regio's in Indonesië ingedeeld in alarmniveaus, waarbij niveau 4 het hoogste alarmniveau is.


Gebieden die vallen onder alarmniveau 4 hebben dagelijks te maken met meer dan 50 bevestigde Covid-19 gevallen per 100.000 inwoners. 


Laatste update: 17 augustus 2021, 06:17 uur