Indonesië verlengt de noodmaatregelen in het land tot 26 juli 2021. Tijdens een virtuele persconferentie op dinsdag (20/7/2021) zei president Joko ‘Jokowi’ Widodo dat er vanaf 26 juli een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen kan plaatsvinden. Maar, benadrukt hij, versoepelingen zijn alleen mogelijk als het aantal nieuwe Covid-19 gevallen blijft afnemen. 

 

Onvermijdelijk


Jokowi legt uit dat invoering van de noodbeperkingen op 3 juli 2021 onvermijdelijk waren. De noodbeperkingen, die in Indonesië PPKM darurat worden genoemd, werden noodzakelijk geacht om verdere verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk te beperken om zo de druk op de ziekenhuizen te verminderen zodat ook patiënten met andere ziekten de juiste zorg kunnen krijgen. 

 

Volgens de president ziet de situatie er over het algemeen goed uit. Er is, sinds de invoering van de noodbeperkingen, sprake van een daling van het aantal nieuwe Covid-19 gevallen en het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. Jokowi roept de samenleving vol te houden bij het naleven van de noodbeperkingen zodat deze trend zich kan blijven voortzetten. 


Onder de 10.000 per dag

 

De noodmaatregelen werden op 3 juli 2021 ingevoerd en zouden tot 20 juli 2021 duren. In eerste instantie waren deze beperkingen alleen geldig voor de eilanden Java en Bali, maar later achtte de Indonesische overheid het noodzakelijk de maatregelen ook in te voeren voor 15 regio’s buiten Java en Bali

 

De noodmaatregelen zijn erop gericht het aantal bevestigde Covid-19-gevallen terug te dringen tot minder dan 10.000 per dag. Ondanks een afname van het aantal nieuwe Covid-19 gevallen, is dat tot op heden nog niet gelukt.