Indonesië eist dat internationale reizigers die vanaf 6 juli 2021 het land inreizen volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Ook dienen buitenlandse bezoekers na aankomst in Indonesië acht dagen in quarantaine te gaan. 


Tussen 3 tot 20 juli 2021 gelden voor de eilanden Java en Bali noodmaatregelen, die in Indonesië PPKM darurat worden genoemd. Deze maatregelen zijn erop gericht verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 


Buitenlandse reizigers die in deze periode een bezoek willen brengen aan Indonesië dienen aan een aantal inreisvoorwaarden te voldoen. 


Vaccinatiebewijs


Indonesië eist dat buitenlandse bezoekers volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19.  Voor een reis naar Indonesië hebben zij een vaccinatiebewijs nodig (fysiek of digitaal). Ook dienen zij vóór aankomst in het land negatief getest te zijn met een PCR-test. 


Alleen diplomaten en functionarissen op ministerieel niveau zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht. 


Quarantaineplicht


Verder dienen buitenlandse bezoekers na aankomst in Indonesië acht dagen in quarantaine te gaan - dit was voorheen nog vijf dagen - en dienen zij twee maal een PCR-test te ondergaan, namelijk bij aankomst en op de zevende quarantainedag. 


Alleen als de laatste test negatief is, mogen zij hun quarantaineonderkomen verlaten. 


Indonesiërs


Ook Indonesiërs die vanuit het buitenland Indonesië inreizen dienen aan bepaalde inreisvoorwaarden te voldoen. Zij dienen weliswaar niet in het bezit te zijn van een vaccinatiebewijs, maar dienen vóór aankomst in het land wel negatief te zijn getest met een PCR-test. 


Net als buitenlandse reizigers dienen ook Indonesiërs na aankomst in Indonesië acht dagen in quarantaine te gaan en tweemaal een PCR-test te ondergaan. 


Indonesiërs die nog niet gevaccineerd zijn tegen Covid-19 krijgen vóór vertrek van hun quarantaineonderkomen in Indonesië hun eerste prik.


De belangrijkste punten op een rij:


Inreisvoorwaarden voor gevaccineerde buitenlanders: 

  • negatieve Covid-19 testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 3 x 24 uur voor vertrek is uitgevoerd;
  • ingevulde Electronic Health Alert Card (e-HAC);
  • vaccinatiebewijs waarop staat dat de reiziger volledig gevaccineerd is tegen Covid-19;
  • PCR-test bij aankomst in Indonesië. Bij een positieve uitslag wordt de patiënt op eigen kosten opgenomen in het ziekenhuis;
  • 8 x 24 uur in quarantaine. De reiziger wordt op eigen kosten ondergebracht in een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit; 
  • tweede PCR-test op de zevende dag van quarantaine. Bij een positieve uitslag wordt de patiënt op eigen kosten opgenomen in het ziekenhuis. Bij een negatieve testuitslag, mag de reiziger zijn/haar reis vervolgen;
  • reizigers krijgen het advies, na de acht dagen quarantaine, nog eens 14 dagen in zelfisolatie te gaan;
  • strikte naleving gezondheidsprotocollen.


Inreisvoorwaarden Indonesiërs


Bovenstaande procedure geldt ook voor Indonesiërs die vanuit het buitenland naar Indonesië reizen, met het enige verschil dat de gemaakte kosten door de overheid worden vergoed. Indonesiërs van wie de gemaakte kosten worden vergoed, zijn arbeidsmigranten, studenten, regeringsbeambten die na afloop van hun dienstreis terugkeren naar Indonesië. 


Indonesiërs die niet tot genoemde groepen behoren, dienen de gemaakte kosten uit eigen zak te betalen.