Positief getest op Covid-19? Ga meteen thuis in quarantaine. Een vliegreis zit er voorlopig niet in, want met een positief testresultaat kom je geen enkel vliegtuig in. Toch is het een positief geteste man in Indonesië gelukt om van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar Ternate (Noord-Molukken) te reizen. Hoe? Met het negatieve testresultaat én de hoofddoek van zijn echtgenote.   

 

De man, die in de Indonesische media met de initialen DW wordt aangeduid, stapte op zondag 18 juli 2021 in Halim Perdanakusuma International Airport in het vliegtuig richting zijn woonplaats Ternate, de Noord-Molukken. 


Hij vertrok op een vlucht van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Citilink. En dat terwijl hij niet veel eerder positief was getest op Covid-19. 

 

Heimwee

 

De wens om terug te keren naar zijn woonplaats was zo groot, dat DW besloot de negatieve testuitslag en de reisdocumenten van zijn vrouw te gebruiken. Om zijn ware identiteit te verhullen, droeg hij ook haar hoofddoek. 

 

Wonder boven wonder, het lukte de man het vliegtuig in te stappen en de luchthaven van Ternate te bereiken. En daar bleef het niet bij. Hij werd ook nog eens per ambulance thuisgebracht!

 

Toiletbezoek

 

De man wist zijn ware identiteit vanaf vertrek uit Jakarta tot aan de landing in Ternate goed verborgen te houden. Alles kwam aan het licht toen een stewardess na de landing iets vreemds had opgemerkt. 


Toen alle passagiers een voor een het vliegtuig uitstapten, bracht een vrouwelijke reiziger nog even snel een bezoek aan het toilet. 

 

De stewardess zag tot haar verbazing dat deze vrouwelijke passagier na het toiletbezoek was getransformeerd tot een man. Wat was er gebeurd? DW had zich in het toilet ontdaan van de hoofddoek van zijn vrouw en een ander t-shirt aangetrokken.  

 

Controle op de luchthaven

 

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat niemand doorhad dat DW niet degene was die hij beweerde te zijn? 

 

Detik.com schrijft dat DW bij de gezondheidscontrole op Halim Perdanakusuma International Airport in Jakarta werd geholpen door zijn vrouw. Het was zijn echtgenote die alle documenten, waaronder ook de negatieve Covid-19 testuitslag, aan de dienstdoende beambte overhandigde. 

 

De gezondheidscontrole, schrijft Detik.com, ligt in een openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is, dus niet alleen voor reizigers. 

 

Vrouwelijk

 

Na de gezondheidscheck gaf de echtgenote de documenten vervolgens aan haar man, die als vrouw was verkleed, zodat hij alleen verder kon naar de incheckbalie. Niemand had argwaan, DW stapte het vliegtuig in, zijn vrouw achterlatend in Jakarta.  

 

Volgens een luchthavenwoordvoerder droeg DW een hoofddoek en een mondkapje, een roze t-shirt en een jasje, en gedroeg hij zich vrouwelijk. 


Diverse Indonesische media schrijven dat de man een nikab droeg die het hele gezicht bedekte, maar volgens Detik.com had DW een hoofddoek op die hij naar voren trok zodat het kleed ook zijn mondkapje bedekte en daardoor op een nikab leek.

 

Positief!

 

Nadat de luchthavenautoriteiten van Ternate door de bemanning op de hoogte werden gesteld, namen zij DW mee voor een antigeentest waarvan de uitslag even later positief bleek te zijn. De man werd per ambulance naar zijn woning gebracht waar hij de komende tijd in isolatie moet gaan.

 

Het is nog niet duidelijk of DW strafrechtelijk wordt vervolgd. Een politieonderzoek zit er voorlopig nog niet in, omdat de man in thuisisolatie zit. DW kan pas verhoord worden nadat hij negatief is getest op Covid-19.