Dorpelingen uit Cimanggu, een dorpje in de Indonesische provincie West-Java, hebben meer dan honderd oude munten gevonden die werden gebruikt in het toenmalige Nederlands-Indië. De munten lagen verborgen onder een grote steen en werden gevonden tijdens graafwerkzaamheden. 

 

De munten hebben verschillende afmetingen en verschillende waarden. Zo zijn er munten gevonden van 1 cent en 2 ½ cent. De oudste munt die werd gevonden, is geslagen in 1837. De jongste munt dateert uit 1915. Er zijn munten met het opschrift “NEDERLANDSCH INDIE”, maar ook met een Javaans en Sundanees opschrift. 

 

Nederlandse ijsfabriek


De dorpelingen denken dat de munten verband houden met een gebouw waar toentertijd een ijsfabriek was gehuisvest. Deze ijsfabriek werd beheerd door een Nederlander. De dorpelingen vermoeden dat de Nederlander de munten begroef tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. 

 

‘Misschien waren de munten wel van een landeigenaar of van de eigenaar van de ijsfabriek. Vroeger stonden hier namelijk een ijsfabriek en woningen van Nederlanders’, vertelt een dorpeling aan Detik.com

 

Het is niet de eerste keer dat er in het gebied oude munten werden gevonden. Volgens dorpelingen vonden zij in 2020 ook al munten, weliswaar niet zoveel als dit jaar. De dorpelingen schonken er toen dan ook niet zo veel aandacht aan.