Drie artefacten uit Indonesië die naar de Verenigde Staten werden gesmokkeld, zijn weer terug in Indonesische handen. Het gaat om beelden van de goden Shiva en Ganesha, en het beeld van de godin Parvati. 

 

De drie artefacten werden op 21 juli 2021 door de New Yorkse officier van Justitie Cyrus Vance Jr. teruggegeven aan de diplomatieke vertegenwoordiging van Indonesië in de VS, namelijk het Indonesische consulaat in New York. Dat meldt het Indonesische ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie.

  

Gestolen uit een hindoetempel


Uit  onderzoek van het Openbaar Ministerie in New York in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid blijkt dat de artefacten werden gestolen uit een hindoetempel in Indonesië.  

 

Van 2011 tot 2020 werden meer dan 2500 artefacten gevonden uit Sri Lanka, India, Myanmar, Indonesië en nog veel meer andere landen. De gestolen artefacten zouden een totale waarde hebben van meer dan 143 miljoen Amerikaanse dollar. De drie artefacten uit Indonesië zouden 86 duizend Amerikaanse dollar waard zijn.  

 

Meer dan 393 objecten


Sinds 2020 heeft het Openbaar Ministerie in New York meer dan 393 cultureel-erfgoedobjecten teruggegeven aan 11 landen, onder meer 12 artefacten aan China, 13 aan Thailand, 33 artefacten aan Afghanistan en drie artefacten aan Indonesië. 

 

De dief


De dief is een Amerikaanse kunsthandelaar uit New York. Hij maakt deel uit van een crimineel netwerk dat zich bezighoudt met de illegale handel in kunst en antiek. 

 

In juli 2019 werd tegen hem en zeven medeverdachten een arrestatiebevel uitgevaardigd. Een jaar later vroegen de VS om uitlevering van de Amerikaan die tot op heden vastzit in een Indiase gevangenis.