Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Indonesië betreurt het incident in Jakarta waarbij een Nigeriaanse diplomaat hardhandig werd behandeld door de Indonesische immigratiedienst. Naar aanleiding van dit incident heeft Nigeria zijn ambassadeur uit Indonesië teruggeroepen voor overleg. 

 

Op de achterbank van een auto

 

Het incident dat op video is vastgelegd en viraal is gegaan op sociale media heeft grote verontwaardiging gewekt bij het publiek. Op de video is te zien hoe een man door medewerkers van de immigratiedienst hardhandig wordt behandeld op de achterbank van een auto. 

 

Volgens het Nigeriaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de man die op de video te zien is een diplomaat uit Nigeria werkzaam bij de Nigeriaanse ambassade in Jakarta. 

 

Intern onderzoek

 

Teuku Faizasyah, woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei het incident dat op 7 augustus 2021 plaatsvond te betreuren. Ook zei hij dat Indonesië een intern onderzoek uitvoert en dat beide landen voortdurend met elkaar in gesprek zijn over de kwestie. 

 

De Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken Geoffrey Onyeama is niet te spreken over het incident en eist passende sancties tegen de verantwoordelijke medewerkers van de immigratiedienst. De minister heeft de ambassadeur van Nigeria in Indonesië inmiddels teruggeroepen voor overleg. 

 

Immigratiedienst

 

De Indonesische immigratiedienst zei in een verklaring dat de diplomaat niet meewerkte tijdens een routinecontrole. De man weigerde zijn identiteitspapieren te laten zien en werd daarop per auto naar het immigratiekantoor vervoerd. 

 

Tijdens de rit begon begon hij op een van de medewerkers in te slaan waardoor hij vastgehouden moest worden. Pas op het immigratiekantoor werd duidelijk dat de man werkzaam is als diplomaat bij de Nigeriaanse ambassade in Jakarta. 

 

Volgens de Indonesische immigratiedienst zijn er reeds gesprekken geweest met de Nigeriaanse ambassadeur in Jakarta en zijn beide partijen overeengekomen dat er sprake was van een misverstand. 


Foto: Ditjen Imigrasi