[Dit artikel is geüpdatet] Indonesië verlaagt vanaf 24 augustus 2021 het risiconiveau in een aantal regio’s in het land van niveau 4 naar niveau 3. De versoepeling van de coronamaatregelen duurt vooralsnog tot 30 augustus 2021. 


Tijdens een virtuele persconferentie zei president Joko ‘Jokowi’ dat het aantal nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 drastisch is afgenomen sinds de piek op 15 juli 2021. Dit is ook duidelijk te zien in de ziekenhuisbezetting die aanzienlijk is gedaald. 


Van 4 naar 3


De president zei verder dat enkele regio’s in het land een goede ontwikkeling laten zien. De coronacijfers in gebieden op Java en Bali die zijn ingeschaald op risiconiveau 4 zijn flink gedaald. Volgens Jokowi kunnen de regio’s Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang en Bekasi), Bandung, Surabaya en een aantal andere regio’s per 24 augustus 2021 al kunnen worden ingeschaald op niveau 3. 


Wat betreft Bali, Malang, Solo en Yogyakarta, deze gebieden blijven tot nader order voorlopig nog ingeschaald op risiconiveau 4. 


Versoepelingen


Hoe lager het risiconiveau hoe meer versoepelingen. Versoepelingen voor gebieden die op risiconiveau 3 zijn ingeschaald :

 • Gebedshuizen mogen opereren met een maximumcapaciteit van 50 procent of maximaal 30 bezoekers; 
 • Dine-in in restaurants is toegestaan met een maximumcapaciteit van 25 procent of twee personen per tafel. Sluitingstijd: 20.00 uur;
 • Winkelcentra mogen opereren met een maximumcapaciteit van 50 procent. Sluitingstijd: 20.00 uur; 
 • Maximumcapaciteit exportgerichte sectoren is 100 procent;
 • Offline onderwijs is toegestaan met een maximumcapaciteit van 50 procent.


De 6 M's


Een strikte naleving van de gezondheidsmaatregelen is van toepassing. Zo dient een ieder zich te houden aan de “6 M’s”:

 1. Memakai masker, het dragen van een mondkapje
 2. Mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir, het wassen van de handen met zeep en stromend water/desinfecterende handgel
 3. Menjaga jarak, het houden van afstand
 4. Menjauhi kerumuman, wegblijven van mensenmassa’s
 5. Mengurangi mobilitas, het verminderen van verplaatsingen 
 6. Menghindari makan bersama, het vermijden van het samen eten (eten met een groep)


Verder is het gebruik van de regeringsapp PeduliLindungi een vereiste om toegang te verkrijgen tot de mall, luchthaven of het treinstation. Op de app staat het vaccinatiebewijs van de houder. Bezoekers van winkelcentra dienen ten minste eenmaal gevaccineerd te zijn tegen Covid-19. 


Laatste update: 24 augustus, 10.28 uur