Cijfers laten zien dat er sprake is van een gestage afname van het aantal nieuwe gevallen van Covid-19. De Indonesische regering heeft daarom besloten de coronamaatregelen in het land verder te versoepelen.   

 

Zo mogen winkelcentra en gebedshuizen vanaf dinsdag (17/8/2021) meer bezoekers ontvangen. De maximumcapaciteit in winkelcentra is 50 procent. Tijdens de proeffase was dit nog 25 procent. 

 

Ook mogen restaurants in malls weer bezoekers ontvangen met een maximumcapaciteit van 25 procent, of twee personen per tafel. Eerder waren alleen afhaalservice en bezorgservice toegestaan. 

 

Regeringsapp verplicht


Wel moeten bezoekers van winkelcentra ten minste eenmaal gevaccineerd zijn. Het vaccinatiebewijs staat in de regeringsapp PeduliLindungi. Bezoekers dienen deze app te downloaden om toegang tot de mall te verkrijgen. 

 

Het afstandsonderwijs blijft voorlopig van kracht. Werknemers van bedrijven die niet behoren tot de cruciale en essentiële sectoren moeten 100% thuiswerken


Mobiliteitsbeperkingen


Sinds de Deltavariant voor het eerst de kop opstak in Indonesië, voerde het land op 3 juli 2021 voor de eilanden Java en Bali een gedeeltelijke lockdown in, in Indonesië Pemberlakuan Pembatasan Kegiatan Masyarakat genoemd wat vrij vertaald mobiliteitsbeperkingen betekent, ook wel afgekort als PPKM.

 

Regio's in Indonesië worden ingedeeld in alarmniveaus, waarbij niveau 4 het hoogste alarmniveau is. Gebieden die vallen onder alarmniveau 4 hebben dagelijks te maken met meer dan 50 bevestigde Covid-19 gevallen per 100.000 inwoners. Op het eiland Java zijn onder meer de Indonesische hoofdstad Jakarta, Bandung, Semarang, Yogyakarta en Surabaya ingeschaald op risiconiveau 4. Op Bali vallen onder meer Denpasar, Gianyar en Karangasem onder het zwaarste risiconiveau.