Duitsland kampt met een tekort aan geschoold zorgpersoneel. Indonesië biedt een helpende hand door het sturen van verplegers naar Duitsland. 

 

Rekruteringsproces


Volgens het Duitse federale arbeidsbureau wordt het een stuk makkelijker om Indonesische verplegers te rekruteren voor werk in Duitse ziekenhuizen en zorginstellingen. Dat schrijft de Maleisische nieuwssite The Star

  

Indonesische verplegers worden geholpen met de benodigde visa, het leren van de Duitse taal, en de inburgering in Duitsland. De geselecteerde verplegers krijgen, voordat zij naar Duitsland vertrekken, een professionele training en een Duitse taalcursus van een aantal maanden. 


Tweede helft van 2022

 

Vanwege de coronapandemie kan het echter nog even duren voordat de eerste Indonesische verplegers daadwerkelijk in Duitsland aan de slag kunnen gaan. Maar als de situatie het toelaat, zal het rekruteringsproces dit jaar nog moeten beginnen. De eerste verplegers zullen dan op zijn vroegst in de tweede helft van 2022 in Duitsland moeten arriveren.


Daniel Terzenbach van de Raad van Bestuur van het Duitse federale arbeidsbureau spreekt van een mijlpaal in de uitvoering van de immigratiewet inzake geschoolde werknemers. 


Deze wet, die in 2020 van kracht is geworden, stelt het Duitse federale arbeidsbureau in staat om een overeenkomst te sluiten met landen die niet tot de EU behoren omtrent de werving en plaatsing van geschoolde werknemers.