Het toerisme is de grootste bron van inkomsten voor Bali. Het coronavirus heeft echter flinke gevolgen voor de toeristische sector op het eiland. Als steuntje in de rug, delen boeren gratis groenten uit aan behoeftigen in de samenleving. 

 

In Indonesië is het een traditie dat er in tijden van nood door de Indonesische regering of  liefdadigheidsinstellingen voedselpakketten worden uitgedeeld. 

 

Geen verse groenten

 

De 39-jarige Luh Manis vindt het een goed initiatief, maar, voegt zij eraan toe, de voedselpakketten die worden uitgedeeld, bestaan meestal uit grootschalige geproduceerde voedingsmiddelen zoals rijst, instant noedels, suiker en snacks. Producten van kleine boeren worden over het hoofd gezien. 

 

Luh Manis en haar broer I Komang Sukarsana, voorzitter van de boerencoöperatie Sari Pertiwi in Kintamani, kwamen op het idee om voor de verandering ook verse groenten uit te delen. 

 

Aan huis gekluisterd

 

‘We dachten in eerste instantie aan gekookte maaltijden bereid met onze groenten, maar we wilden de Balinezen ook aanmoedigen om zelf maaltijden te bereiden aangezien de meeste mensen toch aan huis gekluisterd zijn’, aldus Luh Manis zoals geciteerd door South China Morning Post

 

In stedelijke gebieden op Bali, waar sprake is van een hoge werkloosheid, is alle hulp van harte welkom. 

 

Veerkrachtige sector

 

Door middel van het initiatief helpen broer en zus niet alleen behoeftigen op het eiland maar ook de Balinese boeren die hun gewassen op het land te zien wegrotten door het gebrek aan kopers. Een groot deel van hun gewassen was namelijk bestemd voor de horeca die nu als het ware stilstaat. 

 

Desondanks is de landbouw op Bali veerkrachtiger gebleken dan de toeristische sector op het eiland. Hoewel de koopkrachtdaling gevolgen heeft voor de verkoop van landbouwproducten, blijven gewassen die veel gebruikt worden in Indonesische gerechten in trek. 

 

Gevers in plaats van ontvangers

 

Luh Manis en I Komang Sukarsana hebben hun middelen gebundeld en vroegen vrienden of zij ook een steentje wilden bijdragen. ‘Sommigen doneren geld waarmee groenten kunnen worden gekocht van boeren verenigd in de boerencoöperatie. Anderen doneren hun gewassen’, aldus Luh Manis. 

 

Met het initiatief wil I Komang Sukarsana het boerenberoep tevens in een positief daglicht plaatsen. In Indonesië worden landbouwers namelijk vaak afgebeeld als arm en als mensen die overheidssteun nodig hebben. Boeren hoeven niet altijd ontvangers van hulp te zijn, maar kunnen in tijden van nood ook hun bijdrage leveren aan de samenleving, meent Sukarsana.


Aan South China Morning Post vertelt I Komang Sukarsana dat de pandemie heeft laten zien dat boeren tot de meest veerkrachtige beroepsgroepen behoren: ‘Wij verbouwen ons eigen voedsel en wat er ook gebeurt, mensen hebben onze producten nog steeds nodig.’