Een Sumatraans gestreept konijn, beschouwd als het zeldzaamste konijn ter wereld, is gered door Indonesische natuurbeschermers nadat het dier toevallig op Facebook werd gespot. Het konijn werd via dit kanaal te koop aangeboden. 

 

Lichtgewond


Het konijn zou zijn gevangen door een lokale boer die het dier aantrof aan de rand van het nationaal park naast een rivier die niet veel eerder buiten haar oevers was getreden. Het konijn had licht letsel, vermoedelijk opgelopen als gevolg van de overstroming.

 

Na het zien van het konijn op Facebook, namen tipgevers contact op met het Kerinci Seblat Nationaal Park op het eiland Sumatra. Medewerkers van het park slaagden er samen met natuurbeschermingsorganisatie Fauna & Flora International in de verkoper op te sporen. Het dier werd in veiligheid gebracht en is inmiddels weer vrijgelaten in het wild. 


Niet alleen tijgers en olifanten


Het Kerinci Seblat Nationaal Park op Sumatra staat bekend om de charismatische dieren die er wonen zoals tijgers, olifanten en gehelmde neushoornvogels. Maar, zegt Tamen Sitoris, directeur van het park, 'Mensen vergeten vaak dat dit park ook zeldzame diersoorten beschermt zoals het Sumatraanse gestreepte konijn en zijn leefgebied.'


Rode lijst


Het Sumatraanse gestreepte konijn (Nesolagus netscheri) staat op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Het dier komt uitsluitend voor op het Indonesische eiland Sumatra en wordt zeer zelden in het wild gespot. De meest recente foto van Nesolagus netscheri dateert van 1997. Het konijn werd in het Kerinci Seblat Nationaal Park door wildcamera’s op beeld vastgelegd. 


De diersoort werd voor het eerst beschreven in 1880 op basis van een exemplaar verzameld door E. Netscher in de Padangse Hooglanden van West-Sumatra. Tot 1900 werd het konijn nog enkele malen gespot. In 1972 werd het dier na lange tijd weer gezien in het Gunung Leuser Nationaal Park in de provincie Aceh. 


Foto: Taman Nasional Kerinci Seblat