Een 60-jarige Oostenrijker heeft zijn missie volbracht: een marathonloop van Jakarta naar Bali. Zijn doel? Een miljoen liter schoon water voor de bevolking van Oost-Sumba. 

 

Oostenrijker Robert Spour, die ook wel ‘oom Rob’ wordt genoemd, vertrok op 1 september 2021 vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta naar zijn eindbestemming Bali. Een afstand van 1344 kilometer. 

 

Uitdagingen


Oom Rob rende gemiddeld 85 kilometer per dag. Dagelijks kreeg hij te maken met verscheidene uitdagingen zoals voertuigen die met hoge snelheid voorbijrijden, vermoeidheid en pijn aan de linkerheup. Toch zette de Oostenrijker zijn strijd voort. 

 

Oom Rob kreeg ook te maken met extreme weersfactoren. Hij raakte verbrand door de zon en kreeg te maken met de symptomen van dehydratie. ‘Ik begon goed in Jakarta en kon het tempo goed vasthouden. Maar de temperatuur loopt na 10 uur s’morgens aanzienlijk op naar wel 35 graden Celsius’, aldus oom Rob zoals geciteerd door tvonenews.com

 

Missie volbracht


De Oostenrijker besloot toen zo vroeg mogelijk te starten. En dat hielp. 


Op zondag 19 september 2021 arriveerde oom Rob in de Balinese provinciehoofdstad Denpasar. En daarmee heeft hij zijn missie volbracht: 1 miljoen liter schoon water voor Oost-Sumba, een gebied dat te kampen heeft met droogte en waar de bevolking te maken heeft met ondervoeding. 


Niet de eerste keer


Het is niet de eerste keer dat oom Rob zich inzet voor de minderbedeelden in de Indonesische samenleving. 

In 2017 én in 2020 fietste hij in 11 dagen van Jakarta naar Bali om geld in te zamelen voor de gezondheid en een schoner milieu voor kinderen.