De coronasituatie in Indonesië lijkt zich geleidelijk aan te verbeteren. Steeds meer gebieden worden ingeschaald op een lager risiconiveau. En steeds meer regio's in het land mogen het hoogste risiconiveau verlaten. Dat geldt echter helaas nog niet voor het eiland Bali dat voorlopig nog steeds op risiconiveau 4 moet blijven staan. 


Op 5 september 2021 waren slechts 11 regio's op Java en Bali ingeschaald op het hoogste risiconiveau, namelijk niveau 4. Eerder waren dat er nog 25. Ook Yogyakarta mag een trede lager van niveau 4 naar 3. 


Bali 


Bali moet echter voorlopig nog steeds genoegen nemen met het hoogste risiconiveau. Luhut Binsar Pandjaitan, coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië denkt dat het eiland misschien nog een week nodig heeft voordat het een lager risiconiveau kan krijgen, omdat de ziekenhuisbezetting er nog aan de hoge kant is. 


Pandjaitan zegt echter ook dat (overdekte) winkelcentra op Bali als proef opengaan met strikte naleving van de gezondheidsprotocollen. Toegang wordt alleen verleend aan bezoekers die in het bezit zijn van de regeringsapp PeduliLindungi. Op deze app staat het vaccinatiebewijs van de gebruiker. 


Versoepelingen


Hoe lager het risiconiveau, hoe meer versoepelingen. Zo mogen bezoekers van restaurants in overdekte winkelcentra (mall) 60 minuten aan hun tafel zitten. Dat is 30 minuten langer dan tijdens de vorige maatregelen. 


Ook mogen 20 toeristische attracties in steden die zijn ingeschaald op risiconiveau 3 als proef weer open, met strikte naleving van de gezondheidsprotocollen. Toegang wordt alleen verleend aan bezoekers die in het bezit zijn van de regeringsapp PeduliLindungi.