[Dit artikel is geüpdatet] Indonesië heeft op zaterdag (11/9/2021) 500.000 Janssen-vaccins uit Nederland mogen ontvangen. “Bedankt Nederland. Thank you for Netherlands support to Indonesia”, meldt de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno L.P. Marsudi op Twitter. 

 

Tijdens een persconferentie zei minister Retno L.P. Marsudi van Buitenlandse Zaken dat de komst van de Janssen-vaccins de derde donatie is van Nederland aan Indonesië. Eerder ontving Indonesië al 657 duizend doses van het AstraZeneca-vaccin uit Nederland. 

 

‘Namens de Indonesische regering wil ik mijn dank en waardering uitspreken aan de Nederlandse regering voor haar solidariteit en vriendschap’, aldus Marsudi. 

 

Ten minste drie miljoen


Tijdens een afzonderlijke persconferentie zei de Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Lambert Grijns, dat Indonesië de komende weken nog meer vaccinleveringen kan verwachten waardoor het totale aantal gedoneerde vaccins ten minste drie miljoen doses zal bedragen. 

 

De ambassadeur zei ook dat Nederland steun stuurt in de vorm van persoonlijke beschermingsmiddelen. 

 

Nederland heeft toegezegd zeker drie miljoen vaccins te zullen schenken aan Indonesië. In augustus en begin september dit jaar ontving Indonesië respectievelijk 450 duizend 207 duizend AstraZeneca-vaccins uit Nederland. 

 

De donatie van de vaccins is het resultaat van gesprekken tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen die in juli dit jaar plaatsvonden in Den Haag. 

 

Gebruikte vaccins


Het is voor Indonesië de allereerste zending Janssen-vaccins. Het vaccin zal gebruikt worden voor mensen van 18 jaar en ouder. Er is maar één prik van nodig. 

 

Indonesië maakt vooral gebruik van het Chinese Sinovac-vaccin en het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin. Onlangs zijn ook vaccins van Pfizer en Moderna opgenomen in het nationale vaccinatieprogramma. 


Laatste update: 14 september 2021, 02.53 uur