Een rechtbank in Indonesië heeft op donderdag 16 september 2021 bepaald dat president Joko ‘Jokowi’ Widodo en andere hoge regeringsfunctionarissen ervoor moeten gaan zorgen dat de luchtkwaliteit in de Indonesische hoofdstad verbetert. Goed nieuws voor een groep inwoners van Jakarta die de rechtszaak twee jaar geleden had aangespannen. 

 

Maatregelen

 

De rechtbank verplicht de president om landelijke luchtkwaliteitsnormen op te stellen ter bescherming van de volksgezondheid. Daarnaast moeten de minister van Volksgezondheid en de gouverneur van Jakarta strategieën gaan bedenken om de luchtvervuiling in de hoofdstad te beteugelen. 

 

Ook moeten er andere maatregelen worden genomen zoals een periodieke keuring van oudere voertuigen om te kijken of de CO2-uitstoot niet te hoog is. 

 

Jakarta is er klaar voor

 

De gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, heeft op Twitter bekendgemaakt niet in hoger beroep te zullen gaan en dat Jakarta er klaar voor is om te werken aan een betere luchtkwaliteit. 

 

Inwoners Jakarta 

 

In 2019 spanden 32 inwoners van de Indonesische hoofdstad een rechtszaak aan tegen de president, de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken en andere prominente lokale bestuurders. Die zouden volgens hen te weinig actie ondernemen tegen de enorme luchtvervuiling in Jakarta en omgeving, waar meer dan 30 miljoen mensen leven. 

 

De aanspanners van de zaak verwijten de autoriteiten nalatigheid door de gezondheid van haar burgers niet te beschermen. De groep inwoners wees daarbij op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat luchtvervuiling ziekten zoals astma en hartaandoeningen kan veroorzaken, en kan bijdragen aan een lagere levensverwachting. 

 

In het World Air Quality Report van 2020 staat Indonesië op de negende plaats van landen met de meest ongezonde lucht.