Op zaterdag 18 september start de tournee van Ritual Bells, Global Gongs in Utrecht en reist daarna door naar Amsterdam, Hoorn en Den Haag. Ritual Bells, Global Gongs is een magisch theatraal concert, uitgevoerd op westers, chromatisch gestemde gestemde gamelan-instrumenten gecombineerd met basklarinet en viool. Dit door solisten en koor gezongen werk is een emotionele reconstructie van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. 


De vooruitstrevende Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur brengt oosterse en westerse muziekculturen samen, op een door haar ontwikkeld gamelan-instrumentarium, in een fascinerende hedendaagse compositie. De regie is in handen van Jos van Kan. Mirthe Frese wiens familiegeschiedenis ook vervlochten is met die van ned-indie schreef het libretto.


Vanaf het begin van de VOC tot aan de geboorte van Indonesië


Eenentwintig zangers en muzikanten onderzoeken in Ritual Bells, Global Gongs gezamenlijk ons gedeelde verleden. Vanaf het begin van de VOC tot aan de geboorte van Indonesië. 


Hoe kijken wij allen terug op de geschiedenis van de voormalige kolonie? Wat is een passende manier om deze gebeurtenissen samen een plek te geven? Het concert kan als een ritueel beleefd worden om de geschiedenis te herdenken en de nieuwe relatie tussen Indonesië en Nederland te vieren.


Monumentale bronzen gongs


De musici van Ensemble Multifoon spelen op een arsenaal van monumentale bronzen gongs en toetsinstrumenten, samen met Fie Schouten op basklarinet en Emma Breedveld op viool. 


Het Neon koor en de twee vocale solisten Bernadeta Astarien Ilyass Nadjafi zingen poëtische teksten die de relatie tussen beide landen vanuit verschillende invalshoeken belichten. 


Dat alles onder leiding van dirigent Fokko Oldenhuis en het geheel wordt aangekleed met koperen kunstobjecten van modeontwerper Karin Marseille. De trilling van deze meerstemmige geschiedenis wordt zo voelbaar gemaakt.


Speellijst 2021

za 18 september 20.30 – Nicolaïkerk, Utrecht 
* Voorprogramma: Composities van Jehan Alain, Jan Welmers en Arvo Pärt door Ko Zwanenburg op het orgel van de Nicolaïkerk en Neon koor, o.l.v. dirigent Fokko Oldenhuis.
zo 19 september 19.00 – Festival Muze van Zuid, Vrijburg, Amsterdam
vr 24 september 20.15 – Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam  
za 2 oktober 20.30 – Oosterkerk, Hoorn
vr 8 oktober 20.30 – Theater Korzo, Den Haag


Voor meer informatie over kaartverkoop, ga naar: www.sintawullur.com

Bekijk ook de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dDCUbWLTJhw


Credits

Sinta Wullur compositie
Jos van Kan regie
Mirthe Frese libretto
Karin Marseille ontwerp kostuums
Fokko Oldenhuis dirigent
Bernadeta Astari klassieke zang
Ilyass Nadjafi oosterse zang
Neon koor
Ensemble Multifoon chromatische gamelan, basklarinet, viool


Achtergrond Sinta Wullur en Bernadeta Astari


Sinta Wullur is in Bandung, Indonesië geboren en verhuisde op haar 10e jaar met haar ouders naar Nederland. Vanuit de studie klassiek piano kwam ze in aanraking met de gamelanmuziek en hedendaags componeren. 

Sinds de jaren 80 ontwikkelde Sinta Wullur zich tot een veelzijdige componist die verschillende genres beheerst. Haar composities zijn uitgevoerd door diverse Nederlandse orkesten/ ensembles en solisten, o.a. Het Nederlands Balletorkest, Slagwerkgroep Den Haag, Asko koor, Koor Nieuwe Muziek, Ensemble Gending, Basho ensemble, Marcel Worms, Rian de Waal, Eleonore Pameijer, Aurelia Saxofoon Kwartet, Slagwerkgroep Amsterdam, Ensemble Multifoon, Lavinia Meijer en Duo Mares.

Een belangrijk thema in haar werk is de overbrugging van culturen. Voor het verwezenlijken van haar ideeën liet ze een nieuw instrumentarium bouwen, de 12-tonige chromatische gamelan. Als artistiek leider van ensemble Multifoon zet ze hiervoor projecten op en componeert avondvullende muziek theatrale oeuvres, waaronder de ‘Ramayana opera’ en de Holland Festival productie ‘Temple of Time’. 

Bernadeta Astari is een in Jakarta geboren sopraan die bekend staat om haar sterke stem die zowel opera’s al kamermuziek naar nieuwe hoogte kan tillen. Ze begon in Indonesië al vroeg met klassieke zang en kreeg les van grote namen als Aning Katamsi en Avip Priatna. 

Later streek ze in Utrecht neer om verder te studeren. Als jong opkomend talent won ze prestigieuze prijzen op het Princes Christina Concours, de Dutch Classical Talent 2012 in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Bernadeta Astari vertolkt verschillende rollen voor opera en muziektheater zoals met De Nederlandse Reisopera, Opera de Vesoul en LeineRoebana. 

Ook werkte ze als concert solist voor het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble en Berlin Philharmonic.

Nu begeeft Astari zich terug naar haar roots met Ritual Bells, Global Gongs.