Zeker 41 gedetineerden zijn omgekomen bij een brand in een overvolle gevangenis in Tangerang, nabij de Indonesische hoofdstad Jakarta. De brand brak in de nacht van dinsdag (7/9/2021) op woensdag (8/9/2021) uit toen de meeste gevangenen lagen te slapen. 

 

Blok C van de gevangenis is het zwaarst getroffen door de brand. In dit deel van het gevangeniscomplex in Tangerang dat in 1972 is gebouwd, werden 122 mensen vastgehouden. Dat is veel meer dan de capaciteit van 40 mensen. 


Tientallen mensen raakten gewond, van wie acht ernstig. Onder de doden zijn twee buitenlanders, een Portugees en een Zuid-Afrikaan. 

 

Kortsluiting


In een persconferentie zei minister Yasonna Laoly van Justitie en Mensenrechten dat het vuur zich razendsnel verspreidde en dat de bewakers door het vuur niet alle celdeuren konden openen. 

 

Vermoed wordt dat de brand is veroorzaakt door een kortsluiting. De politie doet hier nog onderzoek naar. 

 

Overvol


In Blok C van de gevangenis zaten voornamelijk gedetineerden die zijn veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven. 

 

Ten tijde van de brand waren slechts 15 bewakers aanwezig in de gevangenis, die een capaciteit heeft van 600 mensen, maar waar meer dan 2000 gevangenen verbleven. Overvolle gevangenissen zijn een hardnekkig probleem in Indonesië. 

 

Bron: BBC