[Dit artikel is geüpdatet] In Indonesië wordt de regeringsapp PeduliLindungi steeds vaker een vereiste om toegang te krijgen tot publieke binnen- en buitenruimtes. Denk daarbij aan winkelcentra, toeristische attracties en supermarkten. Wat je moet weten over deze applicatie. 

 

PeduliLindungi wordt steeds vaker een vereiste om toegang te krijgen tot publieke ruimtes zoals winkelcentra, supermarkten, bioscopen en toeristische attracties. Ook voor vliegtuig-, trein-, bus- en bootreizigers is de app verplicht. 


In de app staan de persoonlijke gegevens van de gebruiker, zoals het vaccinatiebewijs en eventuele uitslagen van een of meerdere Covid-19-tests. Ook de reisgeschiedenis van de houder wordt in de app opgeslagen. 

 

Kleurcodes

 

Voordat bezoekers een publieke ruimte mogen betreden, dienen zij met PeduliLindungi eerst een QR-code te scannen. De app laat vervolgens zien of de bezoeker wel of niet verder kan gaan met het incheckproces. 


Of een bezoeker de ruimte mag betreden wordt bepaald aan de hand van een kleurcode die op het scherm verschijnt. Er zijn vier kleurcodes: groen, geel/oranje, rood, zwart. 

 

Groen:
De groene kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app ten minste volledig gevaccineerd is en de openbare ruimte mag betreden. 

 

Geel/oranje:
De gele/oranje kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app één vaccinatie tegen Covid-19 heeft gehad en de openbare ruimte mag betreden. 

 

Rood:
De rode kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app niet is gevaccineerd en de openbare ruimte niet mag betreden. 

 

Zwart:
De zwarte kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app is blootgesteld aan Covid-19 of in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft. De gebruiker van de app mag de openbare ruimte niet betreden en moet in (zelf)isolatie gaan. 

 

In het buitenland gevaccineerd?

 

Gebruikers van de app - Indonesiërs en niet-Indonesiërs - die in het buitenland zijn gevaccineerd, kunnen hun vaccinatiestatus doorgeven via de volgende website.


Het Indonesische ministerie van Gezondheid verifieert de gegevens en de vaccinatiestatus. 

 

De aanvrager krijgt het resultaat via e-mail toegestuurd waarna de app PeduliLindungi gedownload kan worden. De vaccinatiestatus staat na verificatie opgeslagen in de app. Verificatie duurt 3 tot 5 werkdagen.


Nederlandse ambassade


De Nederlandse ambassade heeft laten weten dat het valideren van de PeduliLindungi App - voor de vaccinatie certificaten - de verantwoordelijkheid is van de Indonesische autoriteiten. De Nederlandse ambassade is niet bij het proces betrokken. 


Track and trace


PeduliLindingi is een applicatie die is ontwikkeld om relevante regeringsinstanties te helpen bij het opsporen van coronabesmettingen om op die manier verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

 

Gebruikers van de app krijgen een melding wanneer zij zich in een drukke menigte bevinden of in een rode zone. Een rode zone is een gebied waar zich mensen bevinden die positief zijn getest op Covid-19. 


Problemen


Verscheidene reizigers hebben aangegeven problemen te ondervinden tijdens het verificatieproces. Op internetfora geven zij elkaar het advies een papieren vaccinatiecertificaat uit te printen en dat als vaccinatiebewijs te gebruiken.


Ook wij van Indonesiënu.nl krijgen diverse malen vragen binnen omtrent de app. Wij willen benadrukken dat wij een onafhankelijke nieuwssite zijn. Informatie op onze website over de PeduliLindungi-app, is afkomstig van officiële instanties in Indonesië. 


Het valideren van de PeduliLindungi App - voor de vaccinatie certificaten - is de verantwoordelijkheidvan de Indonesische autoriteiten. Wij van Indonesiënu.nl zijn nietbij het proces betrokken. 


Laatste update: 20 juni 2022, 03.36 uur