[Dit artikel is geüpdatet] In Indonesië wordt de regeringsapp PeduliLindungi steeds vaker een vereiste om toegang te krijgen tot publieke binnen- en buitenruimtes. Denk daarbij aan winkelcentra, toeristische attracties en supermarkten. Wat je moet weten over deze applicatie. 

 

PeduliLindungi wordt steeds vaker een vereiste om toegang te krijgen tot publieke ruimtes zoals winkelcentra, supermarkten, bioscopen en toeristische attracties. Ook voor vliegtuig-, trein-, bus- en bootreizigers is de app verplicht. 


In de app staan de persoonlijke gegevens van de gebruiker, zoals het vaccinatiebewijs en eventuele uitslagen van een of meerdere Covid-19-tests. Ook de reisgeschiedenis van de houder wordt in de app opgeslagen. 

 

Kleurcodes

 

Voordat bezoekers een publieke ruimte mogen betreden, dienen zij met PeduliLindungi eerst een QR-code te scannen. De app laat vervolgens zien of de bezoeker wel of niet verder kan gaan met het incheckproces. 


Of een bezoeker de ruimte mag betreden wordt bepaald aan de hand van een kleurcode die op het scherm verschijnt. Er zijn vier kleurcodes: groen, geel/oranje, rood, zwart. 

 

Groen:
De groene kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app volledig gevaccineerd is en de openbare ruimte mag betreden. 

 

Geel/oranje:
De gele/oranje kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app één vaccinatie tegen Covid-19 heeft gehad en de openbare ruimte mag betreden. 

 

Rood:
De rode kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app niet is gevaccineerd en de openbare ruimte niet mag betreden. 

 

Zwart:
De zwarte kleurcode geeft aan dat de gebruiker van de app is blootgesteld aan Covid-19 of in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft. De gebruiker van de app mag de openbare ruimte niet betreden en moet in (zelf)isolatie gaan. 

 

In het buitenland gevaccineerd?

 

Gebruikers van de app - Indonesiërs en niet-Indonesiërs - die in het buitenland zijn gevaccineerd, kunnen hun vaccinatiestatus doorgeven via een recent in het leven geroepen website.


Het Indonesische ministerie van Gezondheid verifieert de gegevens en de vaccinatiestatus van Indonesiërs die in het buitenland zijn gevaccineerd terwijl de vaccinatiestatus van buitenlanders wordt geverifieerd door hun respectievelijke ambassades in Indonesië. 


Verificatie duurt maximaal drie dagen, staat op de regeringswebsite

 

De aanvrager krijgt het resultaat via e-mail toegestuurd waarna de app PeduliLindungi gedownload kan worden. De vaccinatiestatus staat na verificatie opgeslagen in de app. 


Nederlandse ambassade


De vaccinatiestatus van buitenlanders wordt geverifieerd door hun respectievelijke ambassades in Indonesië, aldus het Indonesische ministerie van Volksgezondheid. De Nederlandse ambassade in Jakarta zegt hierover het volgende


"De Nederlandse ambassade gaat de aanvragen van Nederlanders voor een vaccinatiecertificaat in de PeduliLindungi App valideren. "


En op Netherlandsandyou.nl lezen wij de volgende informatie: 


"Op verzoek van het ministerie van Gezondheid (Kementerian Kesehatan) gaat de Nederlandse ambassade de aanvragen van Nederlanders voor een vaccinatiecertificaat in de Peduli Lindungi App. valideren. De verantwoordelijkheid blijft echter bij het betreffende ministerie, dus voor vragen etc. dient u met hen contact op te nemen."


De Nederlandse ambassade noemt daarbij twee e-mailadressen waaraan Nederlanders hun vragen kunnen richten: vni@dto.kemkes.go.id (buitenlandse vaccine) / pedulilindungi@kominfo.go.id (algemeen e-mailadres)


Eerder zei de Nederlandse ambassade in Jakarta nog veel vragen te hebben ontvangen over de registratie in de PeduliLindungi app en zegt dat de ambassade op dit moment geen rol speelt in het verificatieproces: 


"We willen benadrukken dat de ambassade niet is geïnformeerd over de ontwikkelde registratieprocedure, ook is de verwachting dat het voor ons niet mogelijk is om de verificatie uit te voeren. Vanuit de EU zijn de Indonesische autoriteiten opnieuw gevraagd om tot oplossingen te komen voor de problemen die buitenlanders ondervinden bij het registreren in de PeduliLindungi app."


Buitenlandse toeristen?


Het is nog niet duidelijk of de app in de toekomst ook gebruikt kan worden door buitenlandse toeristen. 


Op de officiële Facebookpagina van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid lazen wij dat buitenlanders die hun vaccinatiestatus willen laten verifiëren in het bezit moeten zijn van een diplomatiek visum of een verblijfsvergunning, en een vaccinatiecertificaat. 


Track and trace


PeduliLindingi is een applicatie die is ontwikkeld om relevante regeringsinstanties te helpen bij het opsporen van coronabesmettingen om op die manier verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

 

Gebruikers van de app krijgen een melding wanneer zij zich in een drukke menigte bevinden of in een rode zone. Een rode zone is een gebied waar zich mensen bevinden die positief zijn getest op Covid-19. 


Laatste update: 22 oktober 2021, 04.53 uur