Inwoners van de regio Karangasem in het oosten van het eiland Bali zijn zaterdagochtend (16/10/2021) net voor zonsopgang wakker geschud door een aardbeving. De beving had een kracht van 4,8 op de schaal van Richter. 


De beving vond rond 03.18 uur plaats. Het epicentrum lag 8 kilometer ten noordwesten van Karangasem waar een 3-jarig meisje is omgekomen door vallend puin. 


De beving, die een diepte had van 10 kilometer, werd gevolgd door een naschok van 4,3 op de schaal van Richter. Deze schok deed zich voor op een diepte van 282 kilometer. 


Karangasem en Bangli


Het meest getroffen werden de regio’s Karangasem en Bangli, waar mensen in paniek naar buiten renden. 


De aardbeving leidde tot aardverschuivingen in  het dorp Trunyan in Bangli waar zeker twee mensen om het leven zijn gekomen, onder wie een 8-jarig kind. Zeker drie dorpen in het gebied zijn door de aardverschuivingen afgesloten. 


In Trunyan en Kintamani, een populaire toeristische bestemming op Bali, raakten huizen en overheidsgebouwen beschadigd. 


Tot aan Lombok


De aardbeving werd gevoeld in onder meer Karangasem, Denpasar en Noord-Lombok. De trillingen die daar gevoeld werden vallen onder de categorie IV op de schaal van Mercalli. 


Maar ook in Oost-Lombok, Centraal-Lombok, West-Lombok, en Mataram werd de beving gevoeld, weliswaar in lichtere mate. 


De schaal van Mercalli geeft de intensiteit weer van trillingen. De intensiteitsschaal loopt van categorie I tot XII. Trillingen die vallen onder categorie I zijn alleen waarneembaar met een seismograaf. Trillingen die vallen onder categorie IV MMI worden door velen gevoeld zoals trillingen van zwaar verkeer, en het rammelen van deuren en ramen.