Indonesië mag na 19 jaar de prestigieuze Thomas Cup weer mee naar huis nemen. In de finale in de Ceres Arena in Aarhus, Denemarken, werd het Chinese badmintonteam op zondag (17/10/2021) overtuigend met 3-0 verslagen. 


In de eerste wedstrijd van de finale versloeg de Indonesische Anthony Sinisuka Ginting zijn tegenstander Lu Guangzu in drie games 18-21, 21-14 en 21-16.


In de tweede wedstrijd waren Fajar Alfian en Muhammad Rian Ardianto te sterk voor de Chinese He Jiting en zijn partner Zhou Ho Dong. De Indonesiërs wonnen met 21-12 en 21-19.


De 21-14, 18-21 en 21-14 overwinning van Jonatan Christie op Li Shi Feng zorgde er uiteindelijk voor dat Indonesië de beker na 19 jaar weer naar huis mag nemen. 


Gefeliciteerd!


Op zijn Instagram-account schrijft de Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo dat hij de finale van de Thomas Cup met spanning heeft gevolgd: ‘Na 19 jaar wachten is de Thomas Cup eindelijk weer terug in Indonesië. Vanuit het thuisland feliciteer ik alle atleten en coaches die hard hebben gestreden en onze natie trots hebben gemaakt in de Ceres Arena in Aarhus, Denemarken.’Indonesische vlag


Desondanks werd de huldiging van de Indonesische badmintonners overschaduwd door de afwezigheid van de Indonesische vlag tijdens het afspelen van het Indonesische volkslied. 


Dit heeft te maken met het feit dat het Indonesische dopingbeleid en dopingreglement niet voldoen aan de van toepassing zijnde voorwaarden van de World Anti-Doping Code die internationaal is bepaald en vastgesteld door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). 


In plaats van de Indonesische rood-witte vlag werd tijdens de huldigingsceremonie dan ook de vlag gehesen van de Indonesische Badminton Associatie (PBSI). 


Thomas Cup


De Thomas Cup wordt gehouden sinds 1949 en is een internationale badmintoncompetitie voor de landenteams mannen. Het toernooi is vernoemd naar George Alan Thomas (1881-1972), een badmintonspeler uit Engeland die onder andere vijf keer het All-England Badminton Championship won.


De Thomas Cup werd van 1949 tot 1982 om de drie jaar gehouden. Sinds 1984 vindt het toernooi om de twee jaar plaats. Vanwege het coronavirus werd het toernooi in 2020 een jaar uitgesteld. 


Indonesië heeft de Thomas Cup maar liefst 14 keer in de wacht gesleept. Dat is meer dan menig ander land. De laatste keer dat Indonesië de Thomas Cup won, was in 2002.