De Musi, een rivier op het Indonesische eiland Sumatra, zou wel eens de locatie kunnen zijn van het ooit zo machtige koninkrijk Sriwijaya. Daar hebben lokale vissers de afgelopen vijf jaar namelijk kostbare voorwerpen gevonden.
Het koninkrijk van Sriwijaya werd vroeger ook wel ‘het Eiland van Goud’ genoemd. Het stond bekend als een beschaving van onnoemelijke rijkdommen waar ontdekkingsreizigers, na de onverklaarbare verdwijning ervan rond de 14de eeuw, vergeefs naar op zoek waren.
Kostbare edelstenen en juwelen
Maar nu, eeuwen later, is de locatie van het koninkrijk misschien toch eindelijk gevonden door lokale vissers die nachtelijke duiksessies uitvoerden in de Musi, een rivier die de Zuid-Sumatraanse stad Palembang doorkruist.
De afgelopen vijf jaar vonden zij daar kostbare voorwerpen, variërend van juwelen tot een levensgroot boeddhistisch standbeeld bezaaid met edelstenen.
Sinbad de Zeeman
Volgens de Britse maritiem archeoloog Sean Kingsley zijn in het gebied buitengewone voorwerpen gevonden. Het gaat onder meer om munten uit verschillende perioden, boeddhistische beelden, edelstenen en ‘vele andere dingen waarover je kunt lezen in Sinbad de Zeeman en waarvan je zou denken dat het allemaal verzonnen is. Maar het is eigenlijk allemaal echt,’ aldus Kingsley zoals geciteerd door The Guardian.
Waterwereld
Kingsley zegt dat de gevonden voorwerpen het definitieve bewijs zijn dat Sriwijaya een ‘waterwereld’ was.
Hij bedoelt daarmee dat de inwoners van het koninkrijk op de rivier leefden als moderne bootmensen, net zoals in eeuwenoude teksten staat vermeld: ‘Toen hun beschaving eindigde, zonken hun houten huizen, paleizen en tempels samen met al hun bezittingen.’
In de hoogtijdagen beheerste Sriwijaya de slagaders van de Maritieme Zijderoute. Het koninkrijk werd toentertijd het internationale kruispunt van de handel in de allerbeste producten. De heersers van het rijk vergaarden enorme rijkdommen.
Officiële opgravingen zijn nodig
Waarom Sriwijaya ten onder ging, is onbekend. Misschien dat het koninkrijk slachtoffer is geworden van de borrelende vulkanen in het gebied of de snel dichtslibbende rivier.
Zonder officiële opgravingen, zal het bewijs dat antwoord kan geven op dit soort vragen, voor altijd verloren gaan. Schatten die boven water zijn gehaald door lokale vissers worden verkocht voordat archeologen de voorwerpen goed kunnen bestuderen. De spullen komen uiteindelijk terecht bij antiekhandelaren, terwijl de vissers er een schijntje van de werkelijke waarde voor krijgen.
Het onderzoek van Sean Kingsley is gepubliceerd in het nieuwste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Wreckwatch.
Reacties