Sinds 14 oktober 2021 mogen reizigers uit 19 landen Indonesië weer inreizen voor toeristische doeleinden. Maar, daar staat wel wat tegenover, zegt coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan. Hij verwacht dat die landen hun grenzen ook openzetten voor toeristen uit Indonesië. 


Tijdens een persconferentie op maandag 18 oktober 2021 zei Pandjaitan, die ook verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië, dat als een land zijn deuren dicht blijft houden voor Indonesische toeristen, het heel goed mogelijk is dat Indonesië dat land uit de lijst schrapt


Zorgvuldig samengesteld


De minister legde uit dat de lijst van 19 landen zorgvuldig is samengesteld op basis van het aantal Covid-19-gevallen in het desbetreffende land, en het lage positiviteitspercentage volgens de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgestelde standaard.  


De lijst van 19 bestaat uit de volgende landen: Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland, Koeweit, Bahrain, Qatar, China, India, Japan, Zuid-Korea, Liechtenstein, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Polen, Hongarije en Noorwegen. 


Reizigers  uit genoemde landen die voor toeristische doeleinden Indonesië willen bezoeken, dienen op een rechtstreekse vlucht het land in te reizen via Bali of de Riau-eilanden.  


Geen internationale aankomsten op Bali


Sinds de opening van Bali voor toeristen uit bovengenoemde 19 landen, zijn er echter nog geen meldingen geweest van internationale aankomsten op I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar. Hetzelfde geldt voor de Riau-eilanden.


Volgens minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie heeft dit mogelijk te maken met het feit dat reizigers meer tijd nodig hebben bij het opstellen van de benodigde reisdocumenten. Zij dienen rekening te houden met verscheidene reisvereisten. 


Een van die reisvereisten is een ziektekostenverzekering die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19, voor een bedrag van minimaal 100 duizend USD;


Neerwaartse trend


Na de epidemiepiek in juni/juli dit jaar werd in Indonesië een algemene neerwaartse trend in het aantal nieuwe bevestigde Covid-19 gevallen waargenomen. 


'Indonesië heeft op dit moment minder dan 20 duizend actieve gevallen, om precies te zijn 18 duizend op nationaal niveau, en minder dan 7000 op Java en Bali. Een drastische afname als we kijken naar de 570 duizend actieve gevallen tijdens de deltapiek op 15 juli', aldus minister Pandjaitan


Omdat de coronasituatie er zo verbeterd is, staat geen enkel gebied op Java en Bali op het hoogste risiconiveau.