Een bibliothecaresse in het dorpje Muntang op het Indonesische eiland Java leent boeken uit aan kinderen in ruil voor afval. Op deze manier hoopt zij bij te dragen aan een schoner milieu en tegelijkertijd kinderen te stimuleren om meer te lezen. 

 

Elke werkdag rijdt Raden Roro Hendarti op haar driewielig motorvoertuig volgeladen met boeken naar het dorpje Muntang om deze hier in te ruilen voor plastic bekers, tasjes en ander afval. 


Afval bibliotheek


Aan persbureau Reuters vertelt ze dat zij hiermee wil helpen kinderen te laten lezen en hen tegelijkertijd bewust te maken van het milieu. Bij aankomst in het dorp wordt Hendarti’s ‘Afval Bibliotheek’ omringd door kleine kinderen die, vergezeld door hun moeders, een boek willen lenen. 

 

Ze hebben allemaal tassen gevuld met afval bij zich die ze willen inruilen voor boeken. Hendarti’s driewielig motorvoertuig is in korte tijd gevuld met tassen vol afval. Ze is blij dat de kinderen daardoor nu minder tijd gaan besteden aan het spelen van online games. 

 

100 kilo


‘Laten we van jongs af aan een cultuur opbouwen van geletterdheid om de schade, die de online wereld kan aanrichten, te beperken,’ aldus Hendarti tegenover Reuters. ‘Ook moeten wij voor ons afval zorgen om klimaatverandering te bestrijden en de aarde te redden van al het afval.’

 

Hendarti zamelt wekelijks zo’n 100 kilo afval in dat vervolgens door haar collega’s wordt gesorteerd om gerecycled te worden of verkocht. Ze heeft een collectie van 6000 boeken om uit te lenen en wil haar mobiele bibliotheekdienst ook naar aangrenzende dorpjes uitbreiden. 

 

Gameverslaving


De 11-jarige Kevin Alamsyah die naar afval speurt in zijn dorp, vertelt aan Reuters: ‘Als er teveel afval ligt, wordt onze omgeving vuil, en dat is niet gezond. Daarom zoek ik naar afval om een boek te lenen.’

 

Jiah Palupi, hoofd van de belangrijkste openbare bibliotheek in het gebied, zegt dat Hendarti’s werk een aanvulling is op inspanningen om online gameverslaving onder jongeren te bestrijden en lezen te bevorderen. 

 

Bron: Reuters