De Indonesische overheid heeft versoepelingen ingevoerd voor internationale reizen naar Indonesië. Zo is de quarantaineplicht ingekort. Let wel: de kortere quarantaineperiode geldt vooralsnog alleen voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Wat kun je bij aankomst in het land verwachten? 


Inreisvoorwaarden


Alle internationale reizigers, zowel reizigers met de Indonesische nationaliteit als als reizigers met een andere nationaliteit dan de Indonesische, moeten bij aankomst in Indonesië rekening houden met het volgende: 


  • Reizigers die een eerste dosis van een Covid-19 vaccin hebben ontvangen, krijgen bij aankomst in Indonesië een PCR-test en dienen 5 x 24 uur in quarantaine te gaan;
  • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 krijgen bij aankomst in Indonesië een PCR-test en dienen 3 x 24 uur in quarantaine te gaan;
  • Tweede PCR-test op de vierde dag van quarantaine voor reizigers die 5 x 24 uur in quarantaine gaan;
  • Tweede PCR-test op de derde dag van quarantaine voor reizigers die 3 x 24 uur in quarantaine gaan. 


Vergoed/niet vergoed


Voor Indonesiërs die in een regeringsfaciliteit in quarantaine gaan, worden de gemaakte kosten voor quarantaine, PCR-tests en eventuele ziekenhuisopname door de overheid vergoed. Indonesiërs die in een regeringsfaciliteit in quarantaine gaan en van wie de gemaakte kosten worden vergoed, zijn arbeidsmigranten, studenten, en regeringsbeambten die terugkeren van een officiële buitenlandse reis. 


Indonesiërs die niet tot bovengenoemde groepen behoren en niet-Indonesiërs, met inbegrip van buitenlandse diplomaten - maar met uitzondering van het hoofd van een buitenlandse vertegenwoordiging en diens gezin - dienen alle kosten voor PCR-tests, quarantaine en eventuele ziekenhuisopname op zich te nemen.