[Dit artikel is geüpdatet: De verwondingen waren zo ernstig dat de babyolifant het uiteindelijk niet heeft overleefd] Een babyolifant op het Indonesische eiland Sumatra kwam op zondag (14/11/2021) vast te zitten in een stropersval. Om haar leven te redden, konden natuurbeschermers niets anders dan over te gaan tot amputatie van een deel van de slurf van het 1-jarige olifantje.

 

De babyolifant werd in kritieke toestand gevonden met haar slurf vast in een stropersval. Natuurbeschermers vonden haar in Alue Meuraksa, een bosrijk gebied in het district Aceh Jaya. 

 

Agus Arianto, hoofd van het agentschap voor natuurbehoud in de provincie Aceh, is ervan overtuigd dat de val geplaatst werd door stropers die hun zinnen hebben gezet op bedreigde diersoorten omdat die veel geld opleveren. 

 

Achtergelaten


De babyolifant maakt deel uit van de 700 nog in het wild levende Sumatraanse olifanten. Aan Associated Press legt Arianto uit dat het kalf, een meisje, vermoedelijk is achtergelaten door de rest van de kudde wegens de verslechterde toestand waarin de babyolifant zich bevond nadat ze vast kwam te zitten in de stropersval. 


Natuurbeschermers konden haar alleen nog redden door de helft van haar slurf te amputeren. 

 

De Covid-19 pandemie heeft geleid tot een toename van stropersactiviteiten op het eiland Sumatra waar dorpelingen om economische redenen overgaan tot stroperij. In de regio Oost-Aceh alleen al zijn de afgelopen negen jaar 25 Sumatraanse olifanten gedood door stropers, aldus Arianto aan Associated Press.

 

Ernstig bedreigd


In 2012 heeft de Internationale Organisatie voor Natuurbehoud IUCN de status van de Sumatraanse olifant op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten verhoogd van ‘bedreigd’ naar ‘ernstig bedreigd’. In de afgelopen 25 jaar ging 69 procent van de populatie van de Sumatraanse olifant verloren. Dit is vooral te wijten aan het verlies van leefgebied. 


Laatste update: 17 november 2021, 01:13 uur