Een Amerikaanse vrouw, die in 2015 werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar moeder op het eiland Bali, is Indonesië uitgezet. De zaak werd in de kranten al snel bekend als de 'Balinese koffermoord'. Meteen na aankomst in de Verenigde Staten werd de vrouw gearresteerd door de federale politie. 


Bali, 2014


De 26-jarige Heather zou in 2014 haar vriend Tommy Schaefer hebben geholpen bij de moord op haar moeder, de rijke socialite Sheila von Wiese-Mack, op het eiland Bali waar ze op vakantie waren. Het lijk verstopten ze in een koffer die ze achterlieten in de achterbak van een taxi die voor het St. Regis Bali Resort geparkeerd stond. 


De Indonesische politie arresteerde het stel een dag later. 


Heather was toen 19 jaar oud én zwanger. Haar dochter, Stella Schaefer, werd geboren net voor haar veroordeling in 2015. 


10 jaar cel


Tommy Schaefer kreeg in 2015 een gevangenisstraf opgelegd van 18 jaar voor de moord op Sheila von Wiese-Mack, terwijl Heather Mack tot 10 jaar cel werd veroordeeld omdat zij Schaefer zou hebben geholpen bij de moord op haar moeder. Dochter Stella leefde tot haar tweede levensjaar bij haar moeder in de cel, waarna het kind in een pleeggezin terechtkwam. 


Heather kreeg een strafvermindering van 34 maanden wegens goed gedrag. Op 29 oktober 2021 werd zij vrijgelaten uit de Balinese Kerobokan-gevangenis.  


Tommy zit nog steeds in de cel. 

 

Samenzwering tot moord


Een paar dagen na haar vrijlating uit de Kerobokan-gevangenis op Bali, namelijk op dinsdag 2 november 2021, zette de Balinese immigratiedienst Heather en haar dochter op het vliegtuig richting de VS. Dat alles onder toeziend oog van de FBI. 


Meteen na aankomst op de internationale luchthaven van Chicago arresteerde de federale politie de Amerikaanse op beschuldiging van samenzwering tot moord in een vreemd land en op obstructie van de rechtsgang.  


Volgens de Amerikaanse autoriteiten zouden Heather en haar vriend al vóór vertrek naar Bali, dus op Amerikaans grondgebied, plannen hebben gesmeed om Sheila von Wiese-Mack om het leven te brengen. 

 

Persona non grata


De immigratiedienst op Bali meent dat Heather en haar dochter tot persona non grata moeten worden verklaard, waarbij is voorgesteld dat Heather voor altijd de toegang tot Indonesië moet worden geweigerd, terwijl haar dochter zes maanden lang het land niet mag inreizen. 


Foto: Immigratiedienst Bali
Laatste update: 4 november 2021, 07:57 uur