Indonesië heeft dinsdag (28/12/2021) de eerste lokale besmetting met de omikronvariant van het coronavirus geregistreerd. Het gaat om een 37-jarige man die in Medan (Noord-Sumatra) woont en recentelijk de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft bezocht. 

 

De man arriveerde op 6 december 2021 in Jakarta en bezocht er op 17 december een restaurant in SCBD, een zakendistrict in het zuidelijke deel van de hoofdstad. Twee dagen later, op 19 december, liet hij een  antigeentest afnemen voor de terugreis naar Medan, wat in Indonesië verplicht is voor het maken van een binnenlandse vlucht. 


Niet in het buitenland

 

Tijdens een persconferentie liet een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten dat de man positief testte op Covid-19. Uit een PCR-test die op 20 december werd uitgevoerd, bleek dat hij de omikronvariant bij zich droeg. 


De man is in de afgelopen maanden niet in het buitenland geweest en is voor zover bekend ook niet recent in contact geweest met iemand die is teruggekeerd uit het buitenland. 


Milde symptomen


Indonesië telt tot op heden (29/12/2021) zeker 47 besmettingen met omikron, waarvan 46 geïmporteerde gevallen. 

 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid vertonen alle patiënten die positief testten op omikron milde symptomen waarvoor geen speciale medische behandeling nodig is. 

 

De meeste patiënten zijn Indonesische arbeidsmigranten die zijn teruggekeerd uit Maleisië, Kenia, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Egypte, Malawi, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Turkije.