Op dinsdag 14 december 2021 vindt in Indonesië de aftrap plaats van de coronavaccinatie van kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar. Dit is eerder dan oorspronkelijk gepland. 

 

De vaccinatie van kinderen vanaf 6 jaar oud kan volgens het Indonesische ministerie van Volksgezondheid 26,5 miljoen kinderen beschermen tegen Covid-19 waaraan bijna 144.000 mensen in Indonesië zijn overleden. 


Kinderen en tieners tussen 6 en 18 jaar oud zorgden samen voor ongeveer 0,5 procent van de sterfgevallen.


70 procent

 

Vaccinatie van kinderen vanaf 6 jaar oud vindt in eerste instantie plaats in regio’s of steden waar 70 procent van de doelgroepen en 60 procent van de ouderen in de samenleving de eerste prik al hebben ontvangen.  Deze regio’s zijn: Banten, Yogyakarta, Jakarta, West-Java, Centraal-Java, Oost-Java, Oost-Kalimantan, de Riau Eilanden, West-Nusa Tenggara, Noord-Sulawesi, en Bali. 


In genoemde regio’s komen zo’n 8,8 miljoen kinderen in aanmerking voor vaccinatie tegen Covid-19. 


Sinovac

 

Kinderen vanaf 6 jaar oud krijgen twee doses van het Sinovac-vaccin. Eerder dit jaar werd het Sinovac-vaccin al goedgekeurd voor noodgebruik bij kinderen vanaf 12 jaar oud.

 

Aanvankelijk dacht het ministerie van Volksgezondheid dat het vaccineren van kinderen vanaf 6 jaar oud begin 2022 kon beginnen. Vervolgens werd besloten dat de coronavaccinatie van kinderen al eerder kon starten, namelijk vanaf 24 december 2021. Uiteindelijk is overeengekomen dat de aftrap van de vaccinatie van kinderen vanaf 6 jaar oud op 14 december 2021 kan plaatsvinden.