De omikronvariant van het coronavirus heeft nu ook Indonesië bereikt. Minister Budi Sadikin van Volksgezondheid maakte donderdag (16/12/2021) bekend dat het eerste besmettingsgeval werd aangetroffen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. 


De besmetting is geconstateerd bij een schoonmaker werkzaam bij Wisma Atlet Kemayoran, een noodziekenhuis waar mensen met coronaklachten na verwijzing van de dokter kunnen worden opgenomen. Ook dient Wisma Atlet als quarantainefaciliteit voor Indonesiërs die zijn teruggekeerd van een internationale reis. 


Schoonmaakpersoneel


Tijdens een persconferentie op donderdag 16 december 2021 legde minister Sadikin uit dat er op 8 december een periodieke coronatest werd uitgevoerd bij het schoonmaakpersoneel van Wisma Atlet. Drie schoonmakers werden positief getest op corona. Bij een van de drie werd de omikronvariant vastgesteld. 


De drie zitten in quarantaine in Wisma Atlet en maken het goed, aldus de minister. Ze vertonen geen symptomen, hoesten niet, hebben geen koorts en zijn bij een recente PCR-test reeds negatief getest. 


Mogelijk nog 5 andere gevallen 


Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er mogelijk nog vijf andere gevallen van omikron. Het gaat om twee personen met de Indonesische nationaliteit die onlangs zijn teruggekomen van een reis naar Engeland en de VS, en drie personen met de Chinese nationaliteit die het land zijn binnengekomen via Manado. 


De vijf zitten in quarantaine en hebben reeds een coronatest ondergaan. Het afgenomen materiaal is naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Over drie dagen wordt bekend of de vijf besmet zijn met omikron of niet. 


Blijf kalm


Minister Sadikin roept iedereen op kalm te blijven en niet in paniek te raken. Ook roept hij diegenen die dat nog niet gedaan hebben - hij doelt met name op de kwetsbare groepen en ouderen in de samenleving - om zich te laten vaccineren tegen Covid-19. 


Ook adviseert hij mensen niet naar het buitenland te reizen als dat niet noodzakelijk is en zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje en het vermijden van grote menigten.