[Update: De voorstelling in Groningen was verplaatst naar de middag] De geplande optredens van Voice of Baceprot in Nederland zijn afgelast wegens de strengere coronamaatregelen. De vrouwelijke metalband uit Garut (West-Java) had op 30 november en 1 december een optreden staan in respectievelijk Nijmegen en Groningen. 

 

Hun eerste optreden in Nederland op 28 november 2021 in Haarlem kon gewoon plaatsvinden zoals gepland. 

 

De overige shows van de Indonesische band in België, Frankrijk en Zwitserland gaan vooralsnog gewoon door. De meiden uit Garut komen, als alles volgens plan verloopt, in augustus volgend jaar weer terug naar Europa waar ze zullen optreden op Wacken Open Air, het grootste metalfestival ter wereld dat plaatsvindt in Duitsland. 

 

Luidruchtig

 

De Indonesische vrouwelijke metalband Voice of Baceprot werd in 2014 in het West-Javaanse Garut gevormd toen de leden van de groep - Firdda Marsya Kurnia (zang en gitaar), Euis Sitti Aisyah (drums) en Widi Rahmawati (bas) - nog op de middelbare school zaten. 

 

Baceprot betekent in het Soendanees, de streektaal van West-Java, ‘luidruchtig’. 

 

Islamitische meiden met hoofddoek

 

Het trio begon bekendheid te krijgen door hun cover van Rage Against The Machine op YouTube. Meerdere video’s volgden met covers van hun idolen, onder wie Red Hot Chili Peppers, Metallica en Slipknot. Later brachten de meiden ook eigen werk uit. 

 

De combinatie van drie islamitische meiden met hoofddoek, hun muzikale vaardigheden, en de metalmuziek zorgde ervoor dat Voice of Baceprot in Indonesië en ver daarbuiten aandacht kregen. 

 

Geen belemmering


Tijdens een interview met Reuters in 2017 zei de toen nog 16-jarige Firdda dat het dragen van een hoofddoek geen belemmering hoeft te zijn voor de bandleden om hun droom na te jagen, namelijk het worden van heavy metal-sterren. 


In een ander interview datzelfde jaar met The Guardian legde Firdda uit dat metalmuziek en de Islam heel goed samen kunnen gaan: 'We kunnen metalmuziek spelen en tegelijkertijd onze moraal in stand houden.' 


Metalmuziek is volgens Firdda gewoon een muziekgenre. 'Het probeem is dat het vaak geassocieerd wordt met slechte dingen, maar dat hoeft niet zo te zijn', aldus het bandlid. 


Laatste update: 2 december 2021, 00:54