[Dit artikel is geüpdatet (aantal doden)] Bij de uitbarsting van de vulkaan Semeru in de provincie Oost-Java zijn zeker 43 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook tientallen gewonden, vooral met brandwonden. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. 

 

De Semeru kwam op zaterdagmiddag 4 december 2021 tot uitbarsting. De vulkaan spuwde aswolken de lucht in. Het ergst getroffen gebied is Lumajang. Daar raakten woningen tot aan het dak bedolven onder vulkanische as. 

 

Kraterrand ingestort


De autoriteiten zeggen dat de kraterrand van de Semeru gedeeltelijk is ingestort als gevolg van zware regenval. De seizoensregens hebben het vulkanische puin veranderd in modderstromen die huizen een naburig dorpje met de grond gelijk hebben gemaakt. 

 

De luchtkwaliteit in getroffen gebieden is geclassificeerd als zeer schadelijk voor de menselijke gezondheid. Mensen worden opgeroepen om zeker vijf kilometer uit de buurt van de krater te blijven. 

 

Toenemende activiteit


Het Centrum van Vulkanologie en Geologische Risicobeperking van Indonesië (PVMBG) meldt dat de Semeru een paar dagen voorafgaand aan de uitbarsting al toenemende vulkanische activiteit vertoonde. Het PVMBG heeft de lokale autoriteiten daarvan meteen op de hoogte gebracht, aldus een woordvoerder tijdens een persconferentie.

 

De Semeru is met een hoogte van 3676 meter de hoogste vulkaan op het eiland Java en is de afgelopen jaren meerdere keren uitgebarsten. 


Laatste update: 10 december 2021, 03.02 uur
Bron: meerdere bronnen