Wetenschappers hebben vissen ‘afgeluisterd’ in een gerestaureerd koraalrif in Indonesië. Uit het geluid dat de dieren er maken, blijkt dat het rif, dat verwoest was door visserij, weer tot leven komt. 

 

De wetenschappers voerden hun onderzoek uit bij de Spermonde Archipel, een groep eilanden voor de zuidwestkust van Sulawesi. Het rif in dit deel van Indonesië is verwoest door dynamietvissen, waarbij vissers staven dynamiet in het water laten ontploffen om snel vissen te doden. 

 

Nieuwe koralen


In de afgelopen tien jaar hebben natuurbeschermers het verwoeste koraalrif herbeplant met nieuwe koralen. Wetenschappers hebben vervolgens onderwatermicrofoons gebruikt om in dat gebied geluiden onder water op te nemen. De geluidsopnames geven de gezondheidstoestand van het koraalrif weer. 

 

En, concludeert het team van wetenschappers, het koraalrif waar de opnames zijn gemaakt, begint weer tot leven te komen. Het team heeft zijn bevindingen gepubliceerd in The Journal of Applied Ecology

 

Meer dan 90 audiomonsters


De wetenschappers vergeleken de gemaakte opnames bij het gerestaureerde rif met opnames die gemaakt waren bij een gezond rif en bij een zwaar aangetast koraalrif  in hetzelfde gebied. 

 

Het team verzamelde en analyseerde meer dan 90 audiomonsters en maakte melding van onder meer een spinnend geluid, een kloppend geluid, geluid dat klinkt als een misthoorn, en zelfs een soort ‘gelach’. 


Rifherstel werkt
 


Zeven van de tien geluiden kwamen ten minste 50 procent vaker voor in het gezonde koraalrif en in het gerestaureerde koraalrif dan in het naburige zwaar beschadigde koraalrif. 

 

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat rifherstel echt kan werken, maar, menen zij, het is slechts een deel van de oplossing. Zij pleiten daarom voor snelle actie tegen klimaatverandering en andere bedreigingen voor riffen wereldwijd.