[Dit artikel is geüpdatet] De immigratiedienst in Singaraja, Bali, heeft op zondag 23 januari 2022 een Nederlander het land uitgezet. Het gaat om een 56-jarige vrouw die misbruik zou hebben gemaakt van haar verblijfsdocument. 

 

Nieuwssite nusabali.com schrijft dat de immigratiedienst in Singaraja onlangs een routine controle uitvoerde op buitenlanders in Buleleng, Karangasem en Jembrana. In het dorpje Bunutan in de regio Karangasem wezen dorpelingen op de aanwezigheid van een Nederlandse vrouw die daar werkzaamheden uitvoerde. 

 

Digitaal bedrijf


De vrouw, zo schrijven Indonesische media, runde een digitaal bedrijf op het gebied van webdevelopment. Iets wat niet in overeenstemming is met de visumvoorwaarden. 

 

Uit een gesprek die de immigratiebeambten met de vrouw voerden, bleek dat de vrouw houder is van een zogeheten “KITAS Lansia” geldig tot 23 december 2022. 


Visum voor ouderen


Op de website van de Indonesische immigratiedienst lezen wij dat een KITAS Lansia een visum is voor toeristen van 55 jaar of ouder die voor langere tijd in Indonesië willen verblijven. Het is géén werkvisum. Houders van dit visum kunnen dus niet werken in Indonesië. 

 

De Indonesische immigratiedienst zegt dat de vrouw artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011 heeft overtreden. 

 

Volgens dit artikel zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden.

   

Terug naar NL


Immigratiebeambten hebben de vrouw op zondag 23 januari 2022 op het vliegtuig gezet richting Soekarno-Hatta International Airport van waaruit ze een vlucht nam richting Amsterdam. 

 

De autoriteiten op Bali zeggen de afgelopen tijd verscheidene tips te hebben ontvangen over buitenlanders die voor hun thuisland vanuit Bali online werkzaamheden verrichten op een toeristenvisum. 

 

De autoriteiten op het eiland zeggen niet te zullen aarzelen om strenge maatregelen te nemen. 


Laatste update: woensdag 26 januari 2022, 05.36 uur