Een districtshoofd in de Indonesische provincie Noord-Sumatra, die vastzit op verdenking van corruptie, blijkt er nog meer duistere praktijken op na te houden. Zo zijn bij zijn woning gevangenisachtige ruimtes ontdekt. 


In de ruimtes werden arbeiders opgesloten, zegt Migrant Care, een Indonesische organisatie die opkomt voor de rechten van migrantenarbeiders. 


Terbit Rencana Perangin Angin, het districtshoofd van het Noord-Sumatraanse Langkat, had twee gevangenisachtige ruimtes laten bouwen compleet met ijzeren tralies. De ruimtes, die worden omringd door hoge muren, zijn gesitueerd op het achtererf van de woning van het districtshoofd. 


Ook geslagen


Volgens Migrant Care werden de ruimtes gebruikt om ten minste 40 arbeiders in op te sluiten. Volgens berichten die de organisatie binnenkreeg, werden arbeiders ook geslagen en kregen ze slechts twee keer per dag te eten. Ook werd hun salaris niet uitbetaald. 

 

De Nationale Commissie voor Mensenrechten (Komnas HAM) is op de hoogte gebracht van de bevindingen en stuurt naar aanleiding daarvan een onderzoeksteam naar het gebied. De commissie zegt een grote hoeveelheid foto’s en videobeelden te hebben ontvangen van vermoedelijke slavernij. 


Komnas HAM zegt volledige samenwerking te verlenen aan de politie bij het lokaliseren van slachtoffers en het verzamelen van meer bewijsmateriaal. 


27 mensen


Het districtshoofd van Langkat werd op 19 januari 2022 gearresteerd door de Indonesische anticorruptiecommissie KPK wegens, het naar verluidt aannemen van steekpenningen van een zakenman die projecten toegewezen kreeg van de districtsregering. 


De gevangenisachtige ruimtes werden tijdens een huiszoeking diezelfde dag ontdekt. De politie trof 27 mensen aan in de ruimtes. Zij zouden werkzaam zijn als arbeider op de palmolieplantages in het gebied. Na een dag werk werden ze weer in de ruimtes opgesloten. 


Rehabilitatiecentrum


Volgens de politie werden de 27 personen door hun ouders naar de desbetreffende locatie meegenomen voor rehabilitatie, begeleiding en opleiding voor een tijdsduur van 1,5 jaar. 


De politie zegt dat de ruimtes al sinds 2012 bestaan en fungeren als rehabilitatiecentrum voor drugsverslaafden en jongeren met gedragsproblemen. In 2017 sprak de Indonesische anti-narcotica agentschap BNNK nog met het districtshoofd over het ontbreken van een vergunning voor het gebruik van de ruimtes als rehabilitatiecentrum. Tot op heden is er echter nog geen aanvraag daarvoor ingediend. 


Bronnen: Jakarta Globe, Kompas