Indonesië heeft op donderdag (27/1/2022) zijn eerste museum geopend dat specifiek over de Holocaust gaat. Het museum, dat in West-Tondano (Noord-Sulawesi) ligt, is tevens het eerste Holocaust-museum in de regio Zuidoost-Azië. 


De opening van het Holocaust-museum, opgericht door de Joodse gemeenschap in West-Tondano dat in de regio Minahasa ligt, viel samen met de internationale dag voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. 


Duitse ambassadeur


Het museum werd geopend in aanwezigheid van de Duitse ambassadeur in Indonesië, Ina Lepel, die tijdens haar toespraak zei het een hele eer te vinden in Minahasa te zijn bij de opening van het Holocaust-museum. 


De oprichting van het museum, het eerste Holocaust-museum in Zuidoost-Azië, is een zeer goede ontwikkeling met name voor de jongere generatie, aldus Lepel. De Duitse ambassadeur meent dat een bezoek aan dit museum als leerervaring kan dienen. 


Lepel benadrukte voorts dat de Holocaust nooit vergeten mag worden en dat Duitsland inspanningen ter bestrijding van racisme, antisemitisme en alle vormen van intolerantie zal blijven steunen. 


Geen hoax


Rabbijn Yaakov Baruch van de Sha’ar Hashamayim Synagoge in Tondano legt uit dat in het museum niet alleen foto’s te zien zijn, maar dat het museum in een later stadium ook gevuld zal worden met materiële voorwerpen die te maken hebben met de Holocaust, om te laten zien dat de Holocaust echt heeft plaatsgevonden. 


Hij hoopt dat het museum in Minahasa de ogen zal openen van Indonesiërs die het bestaan van de Holocaust ontkennen. De Holocaust is geen hoax, aldus Baruch. Alle vormen van geweld, haat en racisme kunnen niet getolereerd worden. Geweld, haat en racisme vormen een gezamenlijke vijand. Een vijand die bestreden dient te worden, meent de rabbijn.