In Indonesië is gestart met het aanbieden van een boosterprik tegen het coronavirus.  De regering heeft vijf vaccins goedgekeurd voor de boostervaccinatie die gratis is voor iedereen. 

 

Eerder waren er nog plannen om de boostervaccinatie tegen betaling aan te bieden aan mensen die zich een betaalde prik kunnen veroorloven. Op dinsdag (11/1/2022), een dag voor de aftrap van de boostercampagne, maakte president Joko ‘Jokowi’ Widodo echter bekend dat de boosterprik gratis is. ‘De veiligheid van het volk heeft de hoogste prioriteit’ aldus Jokowi. 


Gezondheidsmaatregelen

 

Iedereen die volledig gevaccineerd is tegen Covid-19 en de laatste vaccinatie meer dan zes maanden geleden heeft gehad, komt in aanmerking voor de boosterprik. Maar, benadrukte de president, als je al gevaccineerd bent, betekent dat niet dat je je niet aan de gezondheidsmaatregelen moet houden. Jokowi roept iedereen dan ook op een mondkapje te dragen, afstand tot elkaar te houden, en regelmatig de handen te wassen. 

 

Prioriteitsgroepen


De aftrap van de boostercampagne vond op woensdag 12 januari 2022 plaats. De regering wil dat ouderen en kwetsbare groepen als eersten het vaccin krijgen. De overige groepen volgen later. 

 

De Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM heeft vijf coronavaccins goedgekeurd voor noodgebruik in de boostercampagne: Coronavax PT Bio Farma, Pfizer, AstraZeneca, Moderna en Zifivax.


Foto: Kementerian Kesehatan RI