In Indonesië werd op dinsdag (18/1/2022) de grootste stijging van het aantal coronagevallen gemeld sinds begin oktober 2021. President Joko ‘Jokowi’ Widodo roept het Indonesische volk op niet naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk en indien mogelijk thuis te werken. 

 

Tijdens een virtuele persconferentie vanuit het presidentieel paleis in Bogor, West-Java, legde president Jokowi uit dat er sprake is van een stijgende lijn in het aantal coronabesmettingen veroorzaakt door de omikronvariant van het virus. Het is volgens Jokowi daarom van uiterst belang altijd alert te blijven. 

 

De president raadt buitenlandse reizen daarom af, tenzij strikt noodzakelijk. Ook roept hij het Indonesische volk op drukke plekken te vermijden, en als dat mogelijk is zoveel mogelijk thuis te werken. 

 

Angst niet nodig


‘Voorzichtigheid is geboden, alertheid is noodzakelijk, maar angst is niet nodig’, aldus Jokowi. Hij voegde daaraan toe dat verscheidene studies, waaronder een studie van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, laten zien dat de omikronvariant inderdaad makkelijker kan worden overgedragen. 


Het ziekteverloop bij omikron is echter milder. Maar, benadrukte de president nogmaals:  ‘Blijf waakzaam.’


Vaccinatie 

 

Ook wees Jokowi op de noodzaak van het gedisciplineerd opvolgen van de gezondheidsmaatregelen en het belang van het zich laten vaccineren tegen Covid-19: ‘Draag altijd een mondkapje, houd afstand, en vergeet niet de handen te wassen.’ 

 

Op dinsdag (18/1/2022) werd in het land de grootste stijging van het aantal coronagevallen geregistreerd sinds begin oktober vorig jaar. Het merendeel van de omikronbesmettingen betreft geïmporteerde gevallen waarbij reizigers uit Saoedi-Arabië, Turkije, de VS, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten betrokken waren.