[Dit artikel is geüpdatet] Minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie zegt streng te zullen optreden tegen de zogeheten ‘quarantainemaffia’. Dit naar aanleiding van een klacht die hij ontving van een reiziger uit Oekraïne die op de laatste quarantainedag in een hotel in Jakarta positief werd getest op Covid-19 en geen herhaaltest mocht doen bij een andere uitvoerder. 


Minister Sandiaga Uno maakte via Facebook bekend dat hij een klacht heeft ontvangen van een reiziger uit Oekraïne over maffia-achtige praktijken bij een hotel in Jakarta. De minister vermeldde niet of het om een man of een vrouw gaat en ook niet in welk hotel de betreffende persoon verbleef. 


De reiziger verbleef na aankomst in Indonesië samen met zijn/haar 6-jarige dochter in een hotel in Jakarta voor de verplichte quarantaine. De twee waren van plan om na de quarantaineperiode verder te reizen naar Bali. 


Laatste quarantainedag


Op de laatste quarantainedag werden beiden echter positief getest op Covid-19. De reiziger vroeg een herhaaltest aan bij een andere uitvoerder omdat beiden geen symptomen hadden. Maar dit verzoek werd door het hotel geweigerd. 


In plaats daarvan gaf het hotel de reiziger de mogelijkheid de quarantaineperiode te verlengen. Daar hing natuurlijk wel een prijskaartje aan. 


De reiziger uit Oekraïne voelde zich bedrogen en bracht het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie van het hele gebeuren op de hoogte. 


Niet voor herhaling vatbaar


‘Ik zal niet aarzelen om streng op te treden tegen diegenen die proberen profijt te halen uit de situatie en daarmee tegelijkertijd de goede naam van Indonesië te bezoedelen!’, aldus Sandiaga Uno. 


Volgens de minister schaden dit soort voorvallen het toerisme en tasten de goede naam van Indonesië aan. Hij hoopt dat dit soort toestanden zich niet zullen herhalen. 


De klacht die de reiziger uit Oekraïne had ingediend bij het ministerie heeft tot een bevredigende uitkomst geleid. De reiziger en zijn/haar dochter genieten momenteel van het mooie Bali. 


Verplichte quarantaine


Buitenlandse reizigers dienen na aankomst in Indonesië op eigen kosten in quarantaine te gaan in een van de door de overheid aangewezen. Op dit moment geldt er een quarantaineplicht van 5 x 24 uur. Bij aankomst op de luchthaven wordt bij reizigers een PCR-test uitgevoerd. De tweede PCR-test geschiedt op de vierde dag van quarantaine. 


Bij een negatieve testuitslag, mag de reiziger zijn/haar reis vervolgen. Bij een positieve uitslag wordt de patiënt op eigen kosten opgenomen in het ziekenhuis. 


Laatste update: 2 februari 2022, 04.59 uur