[Dit artikel is geüpdatet] De westkust van het Indonesische eiland Sumatra werd vrijdagmorgen (25/2/2022) lokale tijd getroffen door een aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter. Er zijn zeker zeven doden gevallen. Tientallen anderen raakten gewond. 


De aardbeving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer en het epicentrum lag 12 kilometer ten noordoosten van Pasaman Barat in de provincie West-Sumatra. Eerder werd nog gemeld dat de beving een kracht had van 6,2 op de schaal van Richter. Dat is inmiddels naar beneden bijgesteld.


Naschokken


De aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter trof de westkust van Sumatra om 8.39 uur lokale tijd en werd voorafgegaan door een beving van 5,2 op de schaal van Richter om 8.35 uur lokale tijd. De aardbeving werd gevolgd door zeker 15 naschokken. 


Tientallen woningen hebben schade opgelopen. Er is geen tsunami-alarm uitgevaardigd. 


Sterk


De trillingen die werden gevoeld in de regio Pasaman Barat vallen onder de categorie V op de schaal van Mercalli. De schaal van Mercalli geeft de intensiteit weer van trillingen. De intensiteitsschaal loopt van categorie I tot XII. Trillingen die vallen onder categorie I zijn alleen waarneembaar met een seismograaf. Trillingen die vallen onder categorie V worden ervaren als ‘sterk’. Opgehangen voorwerpen slingeren en mensen worden wakker geschud uit hun slaap. 


De beving werd ook gevoeld in Singapore en Maleisië. De autoriteiten roepen de bevolking op waakzaam te blijven en voorbereid te zijn op naschokken. 


Verschillende bronnen
Laatste update: 26 februari 2022, 03.16 uur
Foto: BMKG (meteorologische dienst van Indonesië)