Textiel gemaakt van aangespoeld plastic afval op de stranden van het Indonesische eiland Bali. Tot 2 april 2022 staan deze textielkunstwerken opgesteld in kunstgalerie Warin Lab Contemporary in de Thaise hoofdstad Bangkok onder de titel “Weaving The Ocean”. 


Initiator van het project is de Indonesische artiest Ari Bayuaji die woonachtig is in Canada. Bayuaji kwam aan het begin van de wereldwijde pandemie vast te zitten op het eiland Bali en was daar getuige van de ineenstorting van de lokale toerismesector en de vervuiling van stranden door plastic afval. 


Negatief-positief


De tentoonstelling in Bangkok behandelt dringende sociale kwesties en milieukwesties - de vervuiling van de oceanen, en de verwoesting van het onderwaterleven en de natuurlijke schoonheid van het eiland - middels een verzoenende benadering die ernaar streeft om het “negatieve” om te zetten in iets “positiefs”. 


Bij dit project betrok Bayuaji ambachtslieden en anderen in de lokale gemeenschap die zonder werk zaten. Deze mensen verzamelden kleurrijke, plastic touwen op het strand, ontrafelden deze en vormden ze om tot wandtapijten die getuigen van traditionele vakmanschap en die tegelijkertijd de veranderende staat van de oceanen laten zien. 


Spirituele leven op Bali


Veel van Bayuaji’s werk is geïnspireerd door de cultuur van de plaatsen die hij tijdens zijn verblijf op Bali bezocht. Zijn tentoonstelling is dan ook een eerbetoon aan de centrale rol die de zee speelt in het spirituele leven op het eiland. De zee speelt namelijk een belangrijke rol in reinigings- en zegeningsrituelen. 


De werken die in de kunstgalerie staan tentoongesteld, zijn een directe verwijzing naar kleding en kostuums gedragen tijdens ceremonies die weren gadegeslagen door Bayuaji zelf, en die plaatsvonden op stranden die vervuild waren door zeeafval. 


De kunstwerken zijn eerder ook al tentoongesteld in Duitsland, Indonesië en Taiwan en zullen later dit jaar ook worden vertoond in Singapore, Canada en Australië. 


Bron: Bangkok Post 
Foto: Ari Bayuaji (Facebook)