[Dit artikel is geüpdatet] Buitenlandse toeristen die Indonesië binnenreizen via Bali of de Riau-eilanden, mogen ook andere delen van het land bezoeken. Dat staat in een persbericht dat is uitgebracht door de Indonesische immigratiedienst. 


Buitenlandse reizigers in het bezit van een visit visa type B211A voor toeristische doeleinden mogen Indonesië binnenreizen via toegangspoort Bali en de Riau-eilanden. Maar, zij kunnen vanuit een andere immigratiecontrolepost het land weer verlaten. Dat heeft Amran Aris van de Indonesische immigratiedienst vrijdag (4/2/2022) bekendgemaakt. 

 

In het persbericht staat niets over de verplichte quarantaine voor aankomende reizigers. Volgens de officiële bekendmaking van de nationale Covid-19-taakgroep van Indonesië dienen alle aankomende reizigers na aankomst in het land in quarantaine gaan. 


De verplichte quarantaineduur bedraagt momenteel 5 x 24 uur voor volledig gevaccineerde reizigers.


Ziektekostenverzekering  


Aris zei wel dat het belangrijk is dat toeristen die van plan zijn naar Bali af te reizen, voorafgaand aan hun reis een ziektekostenverzekering dienen af te sluiten die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19, voor een bedrag van minimaal 25 duizend USD. 


Reizigers die op Bali arriveren, dienen hier een bewijs van te hebben, dat moet worden getoond aan immigratiebeambten tijdens de documentcontrole.

 

In het persbericht van de Indonesische immigratiedienst staat niets vermeld over het dekkingsbedrag van de ziektekostenverzekering voor toeristen die Indonesië binnenreizen via de Riau-eilanden. 


In de circulaire omtrent de quarantainevrije reisbubbel met Singapore staat dat reizigers die Indonesië binnenreizen via de Riau-eilanden over een ziektekostenverzekering dienen te beschikken die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19, voor een bedrag van minimaal 30 duizend SGD.  


Andere voorwaarden

 

In het persbericht staan de volgende reisvoorwaarden vermeld voor buitenlandse reizigers die op een toeristenvisum B211A Indonesië binnenreizen via Bali of de Riau-eilanden: 

  1. Paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn;
  2. Bewijs van garantstelling opgesteld door de garantsteller/sponsor;
  3. Bewijs dat aantoont dat de reiziger over voldoende financiële middelen beschikt om in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien, en, indien er sprake is van meereizende gezinsleden, ook kan voorzien in het levensonderhoud van zijn/haar familie gedurende zijn/haar verblijf in Indonesië, in de vorm van een afschrift van een betaal-, spaar- of depositorekening van de afgelopen drie maanden met een minimum saldo van 2000 USD;
  4. Retourticket, of een vliegticket enkele reis dat aantoont dat de reiziger na zijn/haar verblijf in Indonesië zijn/haar reis vervolgt naar een ander land;
  5. Bewijs van volledige vaccinatie tegen Covid-19;
  6. Een brief waarin staat dat de reiziger bereid is om alle in Indonesië geldende gezondheidsmaatregelen op te volgen;
  7. Een ziektekostenverzekering die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19 of een brief waarin staat dat de reiziger bereid is alle medische kosten in Indonesië op zich te nemen indien de reiziger is blootgesteld aan Covid-19 tijdens zijn/haar verblijf in het land.


In de circulaire van de nationale Covid-19-taakgroep staat overigens nog vermeld dat toeristen in het bezit dienen te zijn van een betalingsbewijs van alle accommodatie in Indonesië. En wat betreft de volledige vaccinatie, dient de tweede dosis van de Covid-19-vaccinatie ten minste 14 dagen vóór vertrek te zijn toegediend.


Verder dienen alle internationale reizigers die Indonesië binnenreizen via een van de door de overheid aangewezen toegangspoorten ook in het bezit te zijn van een bewijs van een negatieve Covid-19-testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 2 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd. Ook dienen zij 5 x 24 uur in quarantaine te gaan in een van de door de overheid aangewezen hotels. 

 

Geldigheidsduur van 60 dagen

 

In het door de immigratiedienst uitgegeven persbericht staat ook dat buitenlandse reizigers met het toeristenvisum maximaal zes maanden in Indonesië mogen verblijven. 


Op de website van de Indonesische immigratiedienst lezen wij dat een visit visa 60 dagen geldig is. Dit visum kun je in Indonesië vier keer telkens verlengen met 30 dagen. 


Toeristen die na de verplichte quarantaine op Bali of de Riau-eilanden verder reizen naar een andere bestemming in Indonesië kunnen hun visum laten verlengen bij een plaatselijk immigratiekantoor, aldus Amran Aris van de Indonesische immigratiedienst. 


Aris legt ook uit dat in de periode van 15 oktober 2021 tot 28 januari 2022 in totaal 273 elektronische visa (eVisa) voor toeristische doeleinden zijn uitgegeven aan buitenlandse reizigers die Indonesië (willen) binnenreizen via Bali of de Riau-eilanden. De meeste reizigers komen uit India, gevolgd door Frankrijk, Zuid-Korea, Spanje en Zweden. 


Laatste update: 7 februari 2022, 08.18 uur