“Het is officieel: Indonesië bestelt 42 Rafale’s”, schrijft de Franse minister van Defensie Florence Parly in een Tweet. Tijdens haar bezoek aan Jakarta, waar ze een ontmoeting had met haar ambtgenoot Prabowo Subianto, zei Parly dat Indonesië het tweede land is in de regio dat een order heeft geplaatst voor de Franse gevechtsvliegtuigen. 


Op donderdag (10/2/2022) ondertekende Indonesië een contract voor de aankoop van de eerste zes Rafale-gevechtsvliegtuigen. Indonesië, dat zijn militaire positie in de regio wil versterken, is momenteel bezig met het doorvoeren van een modernisering van het Indonesische arsenaal.


‘Wij zijn overeengekomen tot de aankoop van 42 Rafale’s. Het vandaag ondertekende contract betreft de aankoop van de eerste zes, die zullen worden gevolgd door de overige 36’, aldus de Indonesische minister van Defensie Prabowo Subianto


Begin van een langdurige samenwerking 


Dassault Aviation, producent van de Rafale’s, zei dat de deal het begin markeert van een langdurige samenwerking tussen beide landen en dat het bedrijf door deze overeenkomst zijn aanwezigheid in Indonesië snel kan opvoeren. 


Niet alleen is er op donderdag een deal bereikt over de aankoop van Franse gevechtsvliegtuigen, ook zijn beide landen overeengekomen samen te werken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van duikboten en de productie van munitie van groot en middelgroot kaliber. 


Beleefdheidsbezoek


Minister Parly bracht ook een beleefdheidsbezoek aan president Joko ‘Jokowi’ Widodo. Jokowi zei te hopen dat de defensiesamenwerking niet beperkt zal blijven tot de aankoop van defensiematerieel. 


De president hoopt dat beide landen ook iets voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van gezamenlijke ontwikkeling en productie, technologieoverdracht en investeringen in de defensiesector.


Diplomatieke ruzie


De deal komt op het moment dat Frankrijk, dat zichzelf als maritieme wereldmacht beschouwt, zijn geopolitieke banden in de Aziatische-Pacifische regio wil uitbreiden als reactie op de aankondiging van een nieuwe strategische militaire samenwerking tussen de VS, Groot-Brittannië en Australië. 


Vorig jaar blies Australië een duikbootdeal af met Frankrijk waardoor Parijs miljarden euro misliep, hetgeen leidde tot een diplomatieke ruzie tussen beide landen. 


Foto: Kementerian Pertahanan Republik Indonesia