Er ligt bij de Indonesische regering een rooskleurig plan op tafel met betrekking tot de quarantaineplicht voor inkomende reizigers. Het plan is namelijk om vanaf 1 maart dit jaar, of misschien wel eerder, de quarantaineduur in te korten van 5 naar 3 dagen. De kortere quarantaineduur moet uiteindelijk leiden tot de afschaffing van de quarantaineplicht vanaf 1 april dit jaar, of misschien nog wel eerder. 


Voorwaarde is wel dat de coronasituatie in Indonesië verbetert, zei coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan tijdens een persconferentie op maandag 14 februari 2022. Pandjaitan is ook verantwoordelijk voor het coronabeleid in Indonesië,


Als de situatie blijft verbeteren en er sprake is van een toename van het aantal vaccinaties, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat met ingang van 1 april 2022, of misschien nog wel eerder, inkomende reizigers niet meer in quarantaine hoeven te gaan, aldus de minister.


3 dagen quarantaine


Voordat de afschaffing van de quarantaineplicht een feit wordt, zullen er eerst geleidelijke versoepelingen worden doorgevoerd. Een van die versoepelingen is het inkorten van de quarantaineduur van 5 naar 3 dagen voor inkomende reizigers die een boosterprik hebben gehad. Reizigers die geen boosterprik hebben gehad, dienen 5 dagen in quarantaine te gaan.  


Mogelijk krijgen reizigers die vanuit het buitenland Indonesië binnenreizen vanaf 1 maart 2022, of misschien nog wel eerder, te maken met de kortere quarantaineplicht.


Nu geldt nog een quarantaineduur van vijf dagen voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn en een quarantaineduur van zeven dagen voor reizigers die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. 


Details


Details omtrent de kortere quarantaineduur, de bijbehorende PCR-tests en de overige reisvoorwaarden, zijn nog niet bekendgemaakt. Het wachten is nog op een officiële bekendmaking door de centrale overheid die naar verwachting een dezer dagen zal worden gepubliceerd op de website van de Covid-19 taakgroep van Indonesië. Een update volgt.