Indonesië is begonnen met het testen van een Covid-19-vaccin dat in eigen land is ontwikkeld. Het vaccin wordt ook ‘Vaksin Merah Putih’ genoemd, het ‘Rood-Witte Vaccin’, verwijzend naar de kleuren van de Indonesische vlag. 


Het onderzoek naar Vaksin Merah Putih wordt geleid door de Airlangga Universiteit in Surabaya (Oost-Java) in samenwerking met het farmaceutische bedrijf Biotis Pharmaceuticals Indonesia.


Medio 2022


Het project liep enige vertraging op, maar de autoriteiten hopen dat het vaccin spoedig kan worden goedgekeurd voor gebruik. Verwacht wordt dat dat medio dit jaar al kan gebeuren, mits alle testfasen succesvol zijn afgerond. 


Minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid zei dat het vaccin ook gedoneerd kan worden aan landen in nood, als boosterprik of als vaccin voor kinderen in de leeftijdsgroep 3 tot 6 jaar. Sadikin zei dat hij hierover ook had gesproken met de president, en die zou hiermee hebben ingestemd. 


Bij de eerste en tweede fase van het klinisch vaccinonderzoek zijn respectievelijk 90 en 405 vrijwilligers betrokken. 


Veilig


Tot nu toe ziet het er goed uit, zegt Penny K. Lukito, hoofd van de Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM. 


Preklinisch onderzoek op proefdieren om de veiligheid en de verdraagbaarheid van het vaccin te onderzoeken, wijst uit dat het vaccin geen sterfte of orgaanafwijkingen veroorzaakt bij de geteste dieren. Ook is er sprake van de vorming van antilichamen na de vaccinatie. 


Lukito legt uit dat het vaccin bij de preklinische fase is getest op muizen en langstaartmakaken. 


Halalkeurmerk


Het Rood-Witte Vaccin heeft van de hoogste moslimraad in Indonesië (MUI) inmiddels een halalkeurmerk gekregen. ‘Wij hopen dat het vaccin met dit halalkeurmerk het vertrouwen van het publiek kan winnen’, aldus Mohammad Nasih, decaan van de Airlangga Universiteit, geciteerd door Aljazeera.com


Indonesië heeft 13 vaccins en boostervaccins goedgekeurd, maar maakt voornamelijk gebruik van vaccins die door China zijn ontwikkeld. 


De Indonesische regering heeft sinds het begin van de pandemie gehamerd op het belang van de ontwikkeling van een nationaal vaccin. De vaccinatie in het land verloopt traag. Tot nu toe heeft ongeveer 48 procent van de bevolking twee prikken ontvangen en slechts vijf miljoen mensen een  boostervaccinatie. 


Indonesië heeft vorig jaar flink te lijden gehad onder de deltavariant van het coronavirus. Nu houdt de omikronvariant het land in zijn greep met ruim 30.000 bevestigde gevallen per dag.