In een ziekenhuis in de Indonesische hoofdstad Jakarta is op woensdag (16/2/2022) multitalent Dorce Gamalama overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dorce, die wordt beschouwd als trans-icoon van Indonesië, werd 58 jaar. 


Dorce werd op 21 juli 1963 geboren in Solok, West-Sumatra, onder de naam Dedi Yuliardi Ashadi. Ze stond bekend als multitalent, maakte carrière als zangeres, actrice, cabaretier en presentatrice, maar kreeg vooral faam als gastvrouw van de “Dorce Show” - een ochtendshow - die vanaf 2005 op de Indonesische televisie werd uitgezonden. Sindsdien wordt ze ook wel “Bunda” (moeder) genoemd. 


Gevoelens


Dorce wordt beschouwd als trans-icoon van Indonesië. Ze sprak publiekelijk over haar transgevoelens die ze had sinds ze 7 jaar oud was en haar reis naar het zichzelf accepteren als vrouw. 


In haar tienerjaren begon ze vrouwenkleding te dragen. Ze kreeg bekendheid als danseres in Fantastic Dolls, een door transvrouwen geleide dansgroep. 


Operatie


In 1983 onderging ze een geslachtsaanpassende operatie in Surabaya, Oost-Java. Haar geslachtsverandering werd officieel erkend in 1986. Sindsdien ging zij als vrouw onder de naam Dorce Ashadi door het leven. Als artiestennaam gebruikte ze Dorce Gamalama naar de vulkaan Gamalama in Ternate. 


Nadat in 2009 de Dorce Show werd opgedoekt, verscheen Dorce alleen nog als speciale gast in andere televisieprogramma’s. 


Dorce bezocht ook geregeld Nederland waar ze optrad tijdens verscheidene evenementen.


Begrafenis


Vorig jaar werden bij Dorce diabetes type 2 en nierproblemen vastgesteld. Ze leed ook aan Alzheimer. Toen haar gezondheid steeds meer begon te verslechteren, bereidde Dorce zich voor op haar overlijden.


Ze wilde een islamitische begrafenis.Ook wilde ze als vrouw worden begraven. Iets wat tot weerstand leidde van prominente religieuze leiders. 


Bron: Meerdere bronnen/Indonesische media